måndag 6 maj 2013

Blåbärspaj med mandelfyllning

Det är ju inte riktigt säsong för blåbär nu. Men det är alltid säsong för paj. Tur att det finns att köpa frysta blåbär året runt för det är verkligen gott. Speciellt när de får sällskap av en underbart god mandelfyllning som i den här pajen. Pajskalet förgräddas och får en nästan knäckig smak. Lite lättvispad grädde eller mjukrörd vaniljglass är gott till. 
Jag gjorde pajen i en kakform med löstagbar botten 20cm Ø. Men det blir nog snyggare om man gör den i en veckad pajform med löstagbar botten. 

Det här behövs till en paj:
1 rulle pâte sablée

Fyllning:
185 g smör
185 g socker
3 ägg
185 g mandelmjöl
35g vetemjöl
1 tsk vaniljextrakt
1 krm kardemumma
3 dl blåbär

Gör så här:
Värm ugnen till 180°C.
Smörj en form med löstagbar botten med smör ( 20 cm) . Lägg i degen och tryck till på kanterna. Pricka degen med en gaffel. Lägg i ett ihopskrynklat bakplåtspapper och fyll på med torra ärtor eller ris. Förgrädda pajskalet i ca 10-15 minuter. Ta ut formen och ta bort pappret med ärtorna. Grädda sedan pajskalet 10 minuter till. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Rör under tiden ihop smör och socker till fyllningen. Tillsätt ett ägg i taget och vänd sist ner mandel, vetemjöl och vanilj och kardemumma.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet, strö över blåbär och grädda mitt i ugnen på 180°C i ca 60-80 minuter eller tills pajen är klar.
Ta ut och låt svalna. Servera pajen ljummen eller kall tillsammans med en kula vaniljglass, vaniljsås eller grädde smaksatt med vanilj.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar