söndag 19 maj 2013

Torskrygg med räkor och snabbstekta grönsaker

En jättegod ugnsbakad torskrygg serverad med lättstekta grönsaker och räkor samt en mustig räksås. Om man vill undvika kolhydrater så kan man reda såsen med majzenamjöl istället för vetemjöl och så hoppar man förstås över potatisen.  

Tillagningstid: ca 60 minuter
Det här behövs till 4 pers:
600 g torskrygg
salt
peppar
500 g räkor med skal
2-3 morötter
½ purjolök
100 g sockerärtor
timjan, färsk
dragon, färsk
1 msk smör
citron, skal + juice
Sås:
räkskal
1 schalottenlök, finhackad
1 msk + 50 g smör
½ krm cayennepeppar
1 msk vetemjöl
3 dl vitt vin eller cider
2 tsk tomatpuré

Gör så här:
Värm ugnen till 150 °C.
Dela fisken i portionsbitar, salta och peppra. Tillaga i ugnen till fisken har en innertemperatur på 50°C. Det tar ca 10-12 minuter.
Skala räkorna. Rosta skalen i en torr kastrull några minuter, tillsätt 1 msk smör och schalottenlök. Låt fräsa på svag värme tills löken blir mjuk. Tillsätt tomatpuré, cayennpeppar och vin. Låt småkoka på svag värme i ca 10 minuter. Sila buljongen. Smält resten av smöret i en kastrull, tillsätt mjöl och rör om. Slå på buljongen, lite i taget under omrörning. Låt koka några minuter. Smaka av. Håll såsen varm. 
Skär morötter och sockerärtor fint. Finstrimla purjon. Fräs grönsakerna och de färska örterna med lite smör i en stekpanna några minuter. Vänd ner räkorna och pressa över lite citronjuice och strö över citronskal. Smaka av med salt och peppar.
Häll lite av den varma såsen i en djup tallrik, lägg på fisken och toppa med grönsakerna och räkorna.
Servera eventuellt kokt färskpotatis till.

Bon Appétit! 




Clément Baraut är för oss en "ny" producent. Vi smakade hans vin för någon vecka sen på en vinmässa här i Angers. Eftersom tycke uppstod köpte vi med oss några flaskor för att kunna prova hemma i lugn och ro. Vinet är jättegott och passar utmärkt till maten. 
                              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar