onsdag 22 maj 2013

Bulgur, Fetaostbiffar och Tzatziki


Ibland råder verkligen idétorka i vårt kök. Igår var en sån dag. Man gavlar i kyl och frys och kan inte hitta på någonting. Efter mycket velande fram och tillbaka tog jag fram ett paket nötfärs. Av denna färs blev det biffar fyllda med fetaost och soltorkade tomater samt bulgur och tzatziki. 

Det här behövs till 2 pers:
Biffar:
250 g nötfärs
(1/4 dl ströbröd+vatten)
1 ägg
salt och peppar
fetaost i tärningar
soltorkade tomater, små bitar

Bulgurblandningen:
bulgur, kokt
cocktailtomater, skurna i små bitar
purjolök, finstrimlad
persilja, finhackad

Tzatziki:
3 dl naturell yoghurt
1/2 gurka, grovt riven
1-2 vitlöksklyftor, riven
1-2 tsk olivolja
salt
(citron, mynta)

Gör så här:
Biffar:
Blanda ströbröd och vatten, låt svälla ca 5 minuter. Blanda färs, ströbrödblandningen, ägg, salt och peppar till en smidig smet. Vänd ner soltorkade tomater och fetaost.
Forma till biffar och stek först på hög värme så att biffarna får fin färg, sänk sen värmen och låt eftersteka i pannan eller i ugn tills de är klara.
Bulgur:
Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen. Blanda den färdigkokta bulguren med finhackade tomater, finstrimlad purjolök och finhackad persilja.
Tzatziki:
Häll yoghurt i ett kaffefilter eller i ett durkslag med en kökshandduk i, låt rinna av i ca 1 timme. Dela gurkan och skrapa bort kärnorna. Riv gurkan och strö över lite salt och låt den rinna av. Krama ur gurkan innan den blandas med yoghurten.
Blanda yoghurt, gurka, vitlök och olivolja. Smaka av med salt och eventuellt lite citron och lite,lite mynta.


Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar