måndag 27 maj 2013

Fisk och Musselgryta med Basilikaaioli

Fiskgryta eller soppa med vit fisk, blåmusslor och små tomater. Serveras med basilikaaioli och bröd. Jag brukar tycka att grytor hör hösten till. Men den här var lätt och fräsch trots att det är grädde i den. Inspiration från Tv4. 

Det här behövs för 2 pers:
300 g blåmusslor
200 g fast vit fisk, tex torsk
200 g små tomater, delade på mitten
½ gul lök, finhackad
1 citron
1-2 vitlöksklyftor, finhackad
persilja, finhackad
chili, färsk eller torkad, finhackad
1 ½ dl vitt vin
1 ½ dl grädde
salt, peppar
olivolja
Aioli:
1 äggula
½ dl matolja, neutral
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 dl basilika, finhackad
½ tsk dijonsenap
1 msk citron, pressad

Gör så här:
Basilikaaioli:
Hacka basilikan fint, tillsätt dijonsenap och äggula. Riv ner vitlöken och saften från citronen. Tillsätt oljan droppvis medan man vispar. Låt vila i kylen.
Grytan:
Värm ugnen till 100°C. Skär fisken i bitar (3*3 cm). Salta och låt den stå i ca 30 minuter. Lägg fisken i en ugnsform och droppa över lite olivolja. Ställ in i ugnen och tillaga tills innertemperaturen når ca 42°C.
Häll olivolja i en stor gryta och fräs lök, vitlök och chili på medelvärme. Tillsätt tomaterna och höj värmen och låt fräsa några minuter. Tillsätt vinet och koka upp. Tillsätt musslorna och rör runt. Tillsätt grädden och låt det koka i några minuter. Avsluta med hackad persilja och rivet citronskal.
Fördela fiskbitarna i djupa varma tallrikar, slå över grytan och toppa med musslor och en klick basilikaaioli.
Servera med bröd.

Bon Apétit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar