torsdag 2 maj 2013

Torskrygg med Potatis och Löjrom


Mina arbetskamrater som var på besök hade med sig både mat och damtidningar (tack igen!) som jag 
nu har kastat mig över. Senaste numret av ELLE Mat och Vin hade ett bra recept på Skrei med mandelpotatis och löjrom. I brist på Skrei så blev det torskrygg för vår del, men det är verkligen inget att vara ledsen över för torskryggen är sååå bra här. Vill man läsa mer om Skrei, kan man göra det här. Det här är ett recept helt i min/vår smak. God torskrygg med smör, dill och senap tillsammans med potatis och lökblandningen i lite syrlig crème fraiche och den lagom salta löjrommen. Mmm, den här rätten kommer jag att tillaga snart igen.
Vi drack vit bourgogne från Louis Jadot, Marsannay 1996 till maten, det passade väldigt bra.

Tidsåtgång: ca 45 minuter
Det här behövs till 2 pers:
2 bitar torskrygg ca 150 g/ pers
1/2 msk dijonsenap, grov
25 g smör
salt och peppar
4 potatisar, helst mandelpotatis
salt
rapsolja
1/2 rödlök
1-2 salladslökar
1/2-1 dl gräddfil eller crème fraiche
löjrom
dill

Gör så här:
Värm ugnen till 175°C.
Skär potatisen i cm tjocka skivor eller klyftor. Ringla olja över potatisen och rosta sedan i ugnen i ca 20 minuter eller tills den är färdig. Salta. Skär rödlöken och salladslöken i tunna skivor. Vänd ner löken i potatisen och blanda sedan försiktigt i crème fraiche.
Salta och peppra torsken, bred på senap och lägg på en rejäl klick smör. Tillaga i ugnen på 175°C i ca 7-9 minuter. Fisken är färdig när den har en innertemperatur på 50°C.
Lägg upp potatis och lökblandningen. Klicka på löjrom och garnera med dillvippor. Lägg upp torsken och strö över hackad dill. 1 eller 2 skedar av det smälta smöret är gott till.

Tips: sätt in fisken i ugnen när potatisen är lite mer än halvfärdig, så blir allt färdigt samtidigt.Smaklig Spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar