fredag 18 oktober 2013

Ugnsbakade äpplen med mandelmassa och pistagenötter


Ugnsbakade äpplen, mandelmassa och pistagenötter, jättegott!! dessutom väldigt enkelt. Jag provade att göra några äpplen insvepta i filodeg och några utan. Äpplena med deg blir härligt frasiga på ytan vilket passar bra till de alldeles mjuka och varma äpplet innanför. De tillsammans med den söta nötblandningen och den kalla vaniljglassen, mmm. Har man ingen filodeg hemma eller vill spara in på några kalorier så gör man äpplen utan deg. Det är också jättegott. 

Det här behövs till 2 pers:
2 äpplen
50 g mandelmassa
25 g pistagenötter, hackade
2 msk smör
2 ark filodeg
smält smör att pensla med

Tillbehör:
vaniljglass eller vaniljsås

Gör så här:
Utan filodeg:
Värm ugnen till 175°C.
Kärna ur äpplena, men behåll skalet. Blanda mandelmassa, hackade pistagenötter och 2 msk smör. Fyll hålet efter kärnhuset med  mandelblandningen. Ställ äpplena i en ugnsform. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter, tills äpplena är mjuka.
Pudra med florsocker och servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Med filodeg:
Skala och kärna ur äpplena. Fyll med mandel/pistage/smör blandningen. Pensla halva filodegsarket med smält smör och vik över den andra halvan. Placera äpplet i mitten på arket och pensla äpplet och filodegen med smör. Svep det dubbla arket runt om äpplet så att det täcks. Pensla med smör.
Grädda i 20-30 minuter. Känn med en sticka så att äpplena är mjuka.

Det här ser nästan ut som två hopskrynklade bakplåtspapper,
men det är två äpplen insvepta i filodeg. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar