måndag 14 oktober 2013

Kalv i Dillsås

Kalv i dillsås är riktigt god höstmat. Vi hade nöjet att få avnjuta denna underbara rätt både till fredagsmiddag och söndagslunch. Den här rätten går utmärkt att förbereda. Gryträtter smakar ofta så mycket bättre om de får "stå till sig lite". 

Det här behövs till 4 pers:
1 kg kalvlägg eller högrev
2 morötter
1 gul lök
2 lagerblad
vatten
1 liten kålrot, ca 100g
1-1 ½ tsk salt
½ dl dill, hackad
1 ½ msk socker
1 ½ msk ättikssprit, 12%
2 dl grädde
½ msk majzena majsstärkelse

Tillbehör:
potatis

Gör så här:
Skala lök, morötter och kålrot. Skiva löken och en morot. Strimla den andra moroten och kålroten. Lägg kött, lök, skivad morot och lagerblad i en gryta. Häll på vatten så att det nästan täcker köttet och tillsätt salt. Lägg på ett lock och koka upp. Låt köttet sjuda 1½ - 2 timmar, tills köttet är mört. Skumma bort eventuellt skum som flyter upp till ytan.
Sila över buljongen i en kastrull och koka ner till ca 3 dl återstår. Tillsätt grädde och koka ytterligare ca 15 minuter. Tillsätt ättika och socker. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Koka upp skyn och vispa  ner redningen. Låt koka upp.
Lägg dillen i en mixer och häll på ca 2 dl sås. Mixa till en slät ljusgrön sås. Häll tillbaks i kastrullen.
Plocka bort fett och senor från köttet. Lägg det plockade köttet i såsen. Krydda med salt och peppar om det behövs. Hit går bra att förbereda. 
Koka upp grytan när den ska ätas. Lägg ner den strimlade moroten och kålroten. Låt koka ca 5 minuter. Servera grytan med kokt potatis.
Dryck: Riesling passar bra, men även Sauvignon Blanc. Vi provade Rabl 2008, Österikisk riesling och La Moynerie 2011, Pouilly Fumé, Michel Redde.

Inspiration från AoM



Bon Appétit!

2 kommentarer:

  1. Åhh vad gott! Men Mia, räkna kalorier.....tänk på att man måste äta upp sig till vintern!
    Kram fr jobbet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen supergott. Ang kalorier och att äta upp sig till vintern: jag räknar inte kalorier alla dagar :) tex inte de dagar när jag bakar äppelkaka :))
      Kram tbx

      Radera