torsdag 2 januari 2014

Ugnstekt vaktel med potatisgratängGod fortsättning! Hoppas att 2014 har börjat bra för dig/er. 

Ugnstekt vaktel blir årets första inlägg. Jag har vid flera tillfällen sneglat åt de färska vaktlarna som finns på vårt lokala Super U. Eftersom jag aldrig tidigare varken har tillagat eller ätit vaktel så måste det naturligtvis testas. De små fåglarna fick huvudet borthugget redan i charkdisken vilket jag var mycket tacksam för (inte tacksam att de fick huvudet borthugget, utan tacksam för att jag slapp göra det själv). Innan fåglarna tillagades i ugnen fylldes de med en blandning av svamp, lök, lufttorkad skinka, persilja, bröd och grädde. Som tillbehör åt vi en krämig potatisgratäng. 

Det här behövs till 4 pers:
4 vaktlar (våra vägde ca 250g/st)
150 g champinjoner, finhackade
2 schalottenlökar, finhackade
2-3 skivor lufttorkad skinka, finhackat
½ dl persilja, hackad
1 dl vitt bröd, delat i småbitar
½ dl grädde
salt, svartpeppar 
smör att steka i, och att pensla med

Gör så här:
Värm ugnen till 225°C. 
Blanda bröd och grädde, låt det svälla några minuter. 
Fräs lök, champinjoner och skinkan på svag värme, tillsätt persiljan och låt den fräsa med en liten stund. Blanda ihop bröd/gräddblandningen med champinjonfräset. Smaksätt med nymald svartpeppar. 
Fyll fåglarna med blandningen och bind ihop benen. Bryn dem runtom i en stekpanna. Lägg över dem i en ugnsform och strö över lite salt och tillaga färdigt i ugnen i ca 20-30 minuter. Pensla med smält smör några gånger för att få ett knaprigt skinn. 
Servera fåglarna tillsammans med en krämig potatisgratäng samt kvittengelé.

Bon Appétit!

Till vaktelmiddagen provade två Chinonviner från Pascale Lambert, Harmonie och Cuvée Marie, båda från 2009. 100% Cabernet Franc. Båda passade bra till maten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar