onsdag 22 januari 2014

Galette des rois à la frangipane


Galette des rois äts enligt tradition på trettondagen här i Frankrike. Det kanske är lite sent att publicera ett recept på detta utsökta bakverk nu när det snart är slut på Januari. Men vem har sagt att kakan bara kan ätas på trettondagen. Det finns fortfarande mängder av både galette och briochevarianten (som är vanligare i södra Frankrike) i alla mataffärer och bagerier. Jag kommer absolut att baka flera, den föll mig verkligen i smaken. Receptet har jag hittat i den Franska mattidningen Marmiton. Galette des rois betyder Kungarnas kaka och syftar på de tre vise männens ankomst till de nyfödda Jesusbarnet på trettondagen. Enligt tradition ska man baka in en torkad bondböna (fève) i kakan, och den som får bönan i sin bit blir kung eller drottning för en dag. Numera är bönan ersatt med en liten porslinsfigur. 

Det här behövs:
2 rundlar färdig smördeg, pâte de feuilleté, eller gör egen
Frangipane: 
75 g smör
2 ägg
140 g mandelmjöl
100 g socker
15 g mjöl
1 äggula blandad med lite vatten att pensla med

Jag har läst att i en äkta Frangipane ska det vara ⅔ mandelkräm och ⅓ vaniljkräm. Så den här varianten får väl betraktas som en simplare variant. Simpel eller inte, den var i alla fall väldigt god. 
Jag ska prova den med "äkta" frangipane  nästa gång.  

Gör så här:
Värm ugnen till 200°C. 
Vispa smöret mjukt, blanda i sockret och vispa ihop. Tillsätt mandelmjöl och sen äggen, ett i taget. Om smeten är lös kan man blanda i lite vetemjöl. 
Lägg den ena smördegen på en bakplåtspapperklädd plåt. Pensla kanten runtom hela degen med äggula och vatten,  ca 2-3 cm. 
Fyll mandelkrämen i en spritspåse och spritsa den på smördegen. Lägg den andra smördegen ovanpå, tryck till noga runt hela kanten. Gör några små hål i locket så att luft kan pysa ut. Rita ett mönster med en vass kniv och pensla hela locket med ägg/vatten blandningen. 
Grädda galetten mitt i ugnen i ca 30 minuter.


Mums!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar