onsdag 6 mars 2013

Entrecôte Moulin Rouge

Vad gör man med alla rödvinslattar som stoppas in i frysen? T.ex. sås Moulin Rouge. En jättegod mustig sås som passar utmärkt till en grillad Entrecôte med ugnsbakad potatis. Om någon undrar om det finns vinslattar kvar i frysen nu, så är svaret, JA. 

Det här behövs till 2 pers:
2 skivor entrecôte à 175-200 g
salt och peppar
smör till stekning
Sås Moulin Rouge:
1 burk sweet red pimentos, ca 400 g
eller 1 röd paprika, stor förvälld
1+3 msk smör
2 msk gul lök, finhackad
1/2 tsk vitpeppar, krossad
1/2 tsk basilika, torkad
1/2 tsk timjan, torkad
1/2 tsk dragon, torkad
1 msk tomatpuré
3 dl vin, rött
1 msk soja, kinesisk
2 msk kalvfond
2 1/2 dl vatten
1 msk smör+1 msk vetemjöl
Tillbehör:
Ugnsbakad potatis, smörstekt haricots verts och schalottenlök och baguette

Gör så här:
Värm ugnen till 250°C. Tvätta och pricka potatisen och lägg dem på galler eller plåt i mitten av ugnen, låt baka i ca 45-60 minuter, beroende på hur stora potatisarna är.
Sås:
Dela pimenton på längden i fyra delar, skär den sedan i tunna strimlor. Fräs lök och kryddor på svag värme i några minuter i 1 msk smör. Tillsätt tomatpuré och fräs en liten stund till. Späd med vinet och sojan och låt det koka ihop tills hälften återstår.
Späd med vatten och kalvfond och låt det koka upp. Blanda en matsked vetemjöl med en matsked smör till en klumpfri massa. Tillsätt redningen under vispning. Låt sedan såsen koka i ca 5 minuter. Lägg sedan i pimentostrimlorna och låt koka ytterligare några minuter. Vispa slutligen i 2 msk kallt smör.
Förbered resten av tillbehören.
Stek köttet sist av allt.
Ta fram köttet i god tid så det hinner rumstempereras. Hetta upp en stor grillpanna. Torka av köttet med hushållspapper. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Lägg i köttet när pannan är riktigt het. Grilla på hög värme 2-3 minuter på varje sida beroende på hur tjocka köttbitarna är och hur man vill ha sitt kött. Det brukar bli lagom rosa/rött om man vänder köttet när det kommer upp lite köttsaft på den ogrillade sidan och sedan avbryter grillningen när köttsaften åter kommer upp på den stekta sidan.

Bon Appétit!
Gott rödtjut från norra Rhone.
Vpk2881 har ett inlägg om vinet här:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar