fredag 29 mars 2013

Timjanstekt kyckling med vårprimörer och brynt morotscréme


Återigen en varmrätt med vårprimörer. Den här gången ackompanjerad av timjanstekt kycklingfilé.
Morotscrèmen med brynt smör var sååå god. Receptet kommer från AoM. 

Det här behövs till 2 pers:
2 kycklingfiléer
1/2 tsk salt
olivolja
2 vitlöksklyftor
timjankvistar
Sky:
20 g smör
2 msk vatten
fond
Morotscréme:
50 g smör
250 g morötter
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk pressad citron
salt
Primörer:
broccoli
8 morötter, späda
1/2 rödlök
4 rädisor
1msk olivolja
Garnering:
dill och timjan

Gör så här:
Värm ugnen till 100°C . Salta och bryn kycklingen gyllenbrun i olja tillsammans med krossad vitlök och timjankvistar. Lägg kycklingen i en ugnsform och tillaga i mitt i ugnen ca 20 minuter. Kycklingen är färdig när den har en innertemperatur på 68°C. Låt vila i 5 minuter.
Morotscréme: Kan göras i god tid och sedan värmas.
Skala morötter, vitlök och lök och skär i små bitar. Bryn smöret. Koka morötter och lök mjuka i smöret under lock i ca 10-15 minuter. Mixa slät med stavmixer. Tillsätt citronsaft och salt. Om man vill ha lösare konsistens kan man späda med lite vatten.
Primörer:
Dela broccolin i små buketter. Skrapa eller skala morötterna och skär dem på längden. Skala och skär löken i ringar. Ansa och skiva rädisorna tunt.
Koka broccoli och morötter några minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och blanda grönsakerna med lökringar, rädisor och olja.
Värm morotscréme. Ta kycklingen ur formen och skär i skivor. Bryn smöret och häll i formen. Tillsätt vatten och ev några droppar kycklingfond. Vispa ihop till en smakrik sky.
Lägg kyckling och grönsaker på varma tallrikar. Klicka morotscrémen vid sidan om och droppa över lite sky. Garnera med dill och timjan.

Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar