måndag 4 mars 2013

Snabbgravad grillad Lax med kokt potatis och kall dillsås


Den här snabbgravade laxen förknippar vi båda med sommar, sol och värme. Idag (läs lördag) har vi snålblåst och ganska kallt. Kanske just därför som vi väljer att laga det här rätten idag. Vi behöver något som påminner oss om att det snart blir vår och sommar. Laxen blir allra bäst när den grillas på utegrill. Vi är för frusna och för lata för att släpa fram utegrillen nu, så vi tar fram grillpannan istället. Det fungerar nästan lika bra. 
Får man tag i färskpotatis ska man absolut välja det för lite mer sommarkänsla. 

Det här behövs till 4 pers:
4 bitar laxfilé à 125 g
2 tsk fänkålsfrö
1 1/2 tsk vitpeppar, grovmalen
1 1/2 msk socker
3 tsk salt
1 citron, finrivet skal
2 knippor vårlök
1 msk olivolja
Dillsås:
2 dl creme fraiche
2 dl gräddfil (finns inte här, jag tog bara creme fraich)
1 dl dill, finhackad
1/2 citron, juicen
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk vitpeppar, nymald
Till servering:
Kokt potatis, citronklyftor, dill.

Gör så här:
Stöt fänkålsfrö i en mortel. Stöt eller mal vitpeppar på grövsta möjliga storlek. Blanda fänkål, vitpeppar, socker, salt och citronskal. Lägg laxbitarna i en en plastpåse och fördela blandningen på laxen. Låt grava minst en timme.
Blanda alla ingredienser till såsen och ställ svalt.
Ansa löken och koka den i ett par minuter i lättsaltat vatten tills den är nätt och jämt mjuk. Spola med kallt vatten och skär den i halvor med blasten kvar.
Torka av laxen med papper och grilla den på utegrill eller i grillpanna i ett par minuter på varje sida tills den är genomstekt. Pensla löken med olja och grilla den tills den fått fin färg. Servera laxen med vårlök, kall dillsås och kokt potatis. Dekorera med citron och dill.

Till maten drack vi
ett fynd från Montlouis sur Loire.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar