lördag 16 mars 2013

Högrevs Brasato med Mynta


T läste upp det här receptet för mig från en vinblogg (Johan P) som jag tyckte lät väldigt gott. Eftersom vi gillar kött och långkok så måste vi självklart testa den här rätten från norra Italien. Johan P avslutar sitt recept med "Galet gott !" vi kan verkligen hålla med honom. Tack för inspiration och ett utsökt recept. 
Brasato betyder förövrigt bräserad, och det stämmer ju bra in på den här rätten. 

Tidsåtgång: Dag 1: 10 minuter. Dag 2: 30 minuter + 2,5 timmar.
Det här behövs för 3 jättehungriga eller 4 normalhungriga pers:
600-700 g högrev
10+10 stjälkar mynta
1/2 flaska vin, rött
1 burk hela tomater
2 vitlöksklyftor, tunnt skivade
salt
peppar
olja
pasta, tagliatelle eller papardelle
parmesanost

Gör så här:
Dag 1.
Skär köttet i grytbitar. Lägg i en plastpåse tillsammans med 10 myntastjälkar. Häll på vinet. Salta och peppra. Ställ i kylskåpet över natten.
Dag 2.
Värm ugnen till 150°C. Tag upp köttet ur påsen, spar marinaden. Kasta myntan. Torka av köttet och stek i olja i omgångar tills köttet fått färg runtom. Lägg köttet i en gryta, häll på vinet och tomaterna. Koka upp och ställ in i ugnen. Låt bräsera i ugnen i 2-2,5 timmar eller till köttet är riktigt mört. Ta upp köttet ur grytan och koka ner vinet tills någon dl återstår. Strimla köttet med hjälp av två gafflar och lägg tillbaka det i grytan. Smaka av med salt och peppar. Plocka myntablad från nya stjälkar. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs vitlöken i 30 sekunder, lägg ner myntabladen och fritera dem i ca 10 sekunder. Koka pastan enl anvisning på förpackningen. Blanda olja, vitlök och mynta med pastan och  köttet. Servera med nyriven parmesan, nymald svartpeppar och eventuellt lite färsk mynta.

Vi drack såklart Italienskt rödtjut till den här maten. Först tog vi fram en Barolo, tyvärr var den korkskadad (sista flaskan), men som tur var så fanns det en Lange Nebbiolo från Sottimano kvar.

Bon Appétit!

2 kommentarer:

 1. Det här var jättegott. Det tyckte även 2 kräsna tonåringar. Första gången jag använder mynta i matlagning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högrevsbrasato är en favorit hos oss också, och ett bra alternativ till klassisk köttfärssås. Det tar förvisso lite längre tid att tillaga än köttfärssåsen, men arbetsinsatsen är minimal. Jag använder inte heller mynta i matlagning speciellt ofta, men just i den här rätten passar det väldigt bra tycker jag.
   /mia

   Radera