måndag 1 april 2013

Lammstek med Fänkål och Potatisgratäng

Mmm, Vitlök och sardellspäckad lammstek med krämig gratäng gjord på potatis och fänkål och massor av vitlök. Efter en sån här måltid behöver man i alla fall inte oroa sig för att få besök av vampyrer. De skyr ju som bekant lukten av vitlök. 

Det här behövs till 4 pers: 
700 g lammstek
10 sardellfiléer
6-8 vitlöksklyftor
timjan
rosmarin
Gratäng:
1 fänkål
6-8 potatisar
6 vitlöksklyftor
50 g smör
2 1/2 dl grädde
2 dl mjölk
salt
Tillbehör:
mangold, förvälld

Gör så här:
Värm ugnen till 75°C. Skär vitlöken i avlånga bitar. Dela sardellerna mitt itu. Skär små hål/fickor runt om hela steken. Späcka lammsteken med vitlök och sardeller. Rulla den i örtkryddorna. Stek på hög värme i stekpanna så den får fin färg runt om. Lägg över i en ugnsform, tillaga i ugn i ca 2-3 timmar, eller tills steken har en innertemperatur på 63°C. Steken kan tillagas i högre ugnsvärme under kortare tid om man föredrar det. Ta ut köttet och låt det vila insvept i folie.
Gratäng: 
Ansa fänkålen och skär den i tunna skivor. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Smält smöret i en kastrull och fräs fänkål och vitlök på svag värme tills den är mjuk. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka upp. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Tillsätt potatisen och koka upp igen. Sänk värmen och låt koka på svag värme i ca 15 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Slå upp gratängen i en ugnsform och gratinera den i ugnen till den får fin färg. Ca 5-10 minuter.

Servera lammsteken i tunna skivor tillsammans med gratängen samt förvälld mangold.

Chateauneuf du Pape från
Domaine Saint Préfert
passade mycket bra
till lammsteken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar