torsdag 21 november 2013

Köttfärsfyllda paprikor med Chèvre crème


I söndags besökte vi en matmarknad här i Angers. Vår tanke var att köpa ett dussin ostron (vilket vi också gjorde) för att ha en bra anledning att öppna en god Muscadet från lördagens vinsafari, då vi bla besökte Domaine de la Pepiere. Förutom ostron skulle vi köpa fisk till kvällens huvudmåltid. Men T fick syn på väldigt stora fina röda paprikor som han föreslog att vi skulle fylla med en smakrik färs. Ingen dum idé tyckte jag, som genast började fundera på hur man skulle kunna "hotta" upp en gammal 70-tals klassiker. Jag är helt säker på att det inte serverades chèvre crème till de färsfyllda paprikor jag åt på 70 och 80-talet. Den lätt syrliga ostcrèmen var väldigt god till de smakrika söta fyllda paprikorna. Upphottad eller inte, här är i alla fall mitt recept på färsfyllda paprikor med chèvre crème. Varsågoda! 

Det här behövs till 4 pers:
4 paprikor
500 g nötfärs
1 lök, gul, finhackad
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
2 msk tomatpuré
1-2 tsk oregano, torkad
½-1 tsk svartpeppar, nymald
½ tsk sambal oelek (eller mer om man vill ha hetta)
1 buljongtärning/kapsel
1 msk olja
½ dl pinjenötter, rostade
2 dl ris, kokt, långkorningt
½ dl persilja, finhackad

Chèvre crème:
2 dl crème fraiche
50 g chèvre
svartpeppar


Gör så här:
Värm ugnen till 225°C.
Fräs lök, tomatpuré, sambal oelek, oregano och svartpeppar i en gryta. Tillsätt färsen och fräs tills allt är genomstekt. Tillsätt buljongtärningen och ev lite vatten. Rör om och lägg på ett lock och låt det puttra på svag värme ca 15-20 minuter. Tillsätt kokt ris, persilja och rostade pinjenötter.
Skär av toppen på paprikorna och ta bort kärnorna. Fyll paprikorna med färsen och placera dem i en ugnsform. Lägg på toppen/locket på paprikan och ställ in i ugnen ca 20-30 minuter. Känn med en sticka så att paprikorna är mjuka.
Mixa crème fraiche och chèvre, smaka av med svartpeppar.
Servera de fyllda paprikorna med chèvre crèmen och ev mer av det kokta riset.


Bon Appétit!


Kcal totalt: (utan sås) 1730, (med sås) 2550
Kcal/port: (utan sås) ca 430, (med sås) 635


Om man tar bort riset, nötterna och såsen så blir det endast 290 kcal/port. 


2 kommentarer:

  1. Ahh, en härlig gammal klassiker från 70 talet som sagt, det var min dåvarande pojkväns, nuvarande makes, stora och enda paradrätt när det skulle imponeras på mig i studentkorridoens kök! Den ska vi ta och prova nån dag i din upphottade version! Kram ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste ha varit hög impfaktor på hans paprikor :)
      Kram

      Radera