fredag 24 januari 2014

Blomkålstabbouleh med snabbstekta pilgrimsmusslor


Återigen en lågkaloridag!! Oj vad tätt dessa dagar kommer ibland. Det kanske kan tyckas tjatigt med ytterligare en 5:2 rätt som är baserad på blomkål, men det är praktiskt just för att blomkål innehåller så få kalorier och det mättar dessutom väldigt bra och det är gott. Till blomkålstabbouleh passar det med en mängd olika tillbehör, tex kyckling, skinka, kalkon, stekt,grillad eller rökt fisk eller snabbstekta pilgrimsmusslor som vi åt. Vi båda tyckte att maten smakade jättegott. Det här kommer vi att äta igen, även dagar när vi inte tillämpar 5:2. Det här är en utmärkt rätt att ställa fram på en buffé. 

Det här behövs till två-tre pers: 
½ blomkålshuvud, ca 400 g
½ citron
1 msk olivolja 
1 dl persilja, hackad
4 körsbärstomater, i små bitar
½ rödlök, finhackad
salt och svartpeppar

8 pilgrimsmusslor ca 200 g 
½ tsk olja
salt och svartpeppar

Gör så här:
Dela blomkålen i buketter och finfördela i en matberedare till önskad storlek. Lägg i en skål och pressa över juicen från ½ citron och tillsätt olivoljan, persilja, rödlök, tomater, salt och nymald svartpeppar. Blanda och smaka av.
Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Stek dem i lite, lite olja på hög värme i ca 20-30 sek/sida.
Servera med lite extra persilja och citron.




Totalt ca 400 Kcal 
1 port, ⅓ av blomkålen och 100 g pilgrimsmusslor: 150 Kcal


Tabbouleh som räcker till tre personer innehåller ca 300 Kcal
200 g pilgrimsmusslor (=2 port) innehåller 100 kcal

Inspiration från Ulrika Davidsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar