onsdag 28 november 2012

Yoghurt


Det här behövs:
1 liter mjölk
3/4 dl yoghurt med levande bakteriekultur (som start)

Gör så här:
Värm mjölken till 94-95° i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan. Häll över i ett kärl som håller värmen bra. Låt svalna till 45°. Rör ut "start"yoghurten med lite av den varma mjölken. Blanda sedan yoghurt/mjölkblandningen med mjölken i kastrullen. Lägg på ett lock och ställ in kärlet/kastrullen i 50° varm ugn. Slå av ugnen och låt stå i 6-8 timmar, t.ex. över natten. Ställ in kärlet/kastrullen i kylen och låt stå tills den kallnat. Smaksätt ev. med färska bär, vanilj eller honung. Spar sista decilitern av yoghurten så har du till en ny "start".



2 kommentarer:

  1. Oj oj, här händer det grejer! Massa bra tips!

    SvaraRadera
  2. Ja, kul att göra egen yoghurt. Jag har länge tänkt att jag ska prova men aldrig kommit till skott. Men nu när vi har förmånen att köpa riktig mjölk från gården här i närheten så tyckte jag att det var läge att prova.
    Kram mm

    SvaraRadera