tisdag 23 april 2013

Pesto alla Genovese

Tänk att det är så gott med pesto. Första gången jag åt pasta med pesto var på en skidresa i Italien för hundra år sen. Jag kan medge att det var kärlek vid första tuggan.
Det här är verkligen snabbmat. Pastan som vi använde tog 8 minuter att koka. Under tiden rostar man pinjenötter och river ost och mixar eller mortlar ihop ingredienserna till peston. Allt är klart på max 15 minuter. Lite bröd till är aldrig fel. Om inte annat så är det bra att skyffla upp det sista med ur tallriken. Vi hade egentligen velat ha ett Italienskt aromatiskt och fylligt vitt vin till den här rätten. Men vår källare ha inget sånt vin att erbjuda för närvarande ..... Det fick bli rött istället, men ändå italienskt, Occhipinti SP 68 säger man aldrig nej till. Vinet passade alldeles utmärkt till maten.  

Tidsåtgång: ca 15 minuter.
Det här behövs till 4 pers:
2 fp/krukor basilika
1 vitlöksklyfta, stor
50 g pinjenötter, rostade
2 1/2 dl olivolja
100 g parmesanost eller pecorino, riven
peppar, ev salt (det beror på hur salt osten är)

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Rosta pinjenötterna. Riv parmesanosten.
Mixa eller mortla basilikabladen med vitlök och olivolja. Tillsätt pinjenötterna sist, och mixa/mortla lite till. Det är gott om det finns lite tugg kvar i nötterna. Rör ner den rivna parmesanosten. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera peston till nykokt pasta.

Bon Appétit!

2 kommentarer:

  1. GRATTIS Mia till ditt 100:de inlägg i år! Tack för att du delar med dig! Det är så inspirerande!
    Kramar Tina

    SvaraRadera
    Svar
    1. TACK så mycket för gratulationer!
      Vad uppmärksamt av dig att se att det var det 100:de inlägget i år.
      Det går fort när man har roligt :)
      Kul att du gillar mina inlägg.
      Kram mia

      Radera