torsdag 15 november 2012

Smörstekt Torskrygg med ägg, kapris, räk och rödbetshack


En fantastiskt god torskrätt med utsökta tillbehör. Hoppa inte över det brynta smöret. Det är de som gör hela rätten.  

Det här behövs till 4 port:
600 g torskrygg delad i 4 bitar
1 l vatten, varmt
1/2 dl salt
smör till stekning
3 hårdkokta ägg
1/2 dl kapris
2-3 kokta rödbetor
1 dl hackad dill
400 g räkor med skal
50 g brynt smör
svartpeppar

Gör så här:
Rör ihop varmt vatten och salt till rimlagen. Vattnet måste vara varmt för att saltet ska lösa sig.  Ställ in i kylen så att rimlagen blir kall innan fisken läggs ner. Jag brukar ibland lösa upp saltet i 1 dl hett vatten och sen fylla på med iskallt vatten för att spara lite tid. Rimma fisken i ca 1 timme (man behöver inte rimma fisken, man kan salta direkt på om man föredrar det, men fiskköttet blir fastare och den blir lättare att tillaga om den först är rimmad)


Skala räkorna och grovhacka dem. Hacka rödbetor, ägg och dill och lägg på en tallrik, ställ åt sidan så länge.
Ta upp torsken ur rimlagen och skölj i kallt vatten. Klappa den torr och krydda med nymald svartpeppar.
Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör, vänta tills smöret tystnat. Lägg i torskryggen och stek på hög värme någon minut, ös under tiden med smöret. Stek 2-3 minuter, vänd på fisken och sänk värmen. Fortsätt att ösa fisken med smör och stek i ca 3 minuter till.
Lägg upp fisken på varma tallrikar och toppa med rödbetor, ägg, kapris, räkor och dill. Om man vill ha mer smör på fisken kan man med fördel slå över lite av det brynta smöret.
Servera genast tillsammans med surdegsbaguette.

Gott att drick till:


2 kommentarer:

  1. Min kommentar kom viss inte in men jag försöker igen =) Vilken fin blogg, fina bilder och vilka smarriga recept! Massor som jag vill prova!
    Kram Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag startade själva bloggen i Dec 2008, men det är först nu, 4 år senare som jag har kommit till skott :-) Mycket tack vare din fina och inspirerande blogg. Tanken är att länka mer till http://vpk2881.blogspot.fr/ så att den som ev är intesserad även kan läsa om drycken till maten. Men just nu är det lite stiltje på den bloggen. Jag hoppas att skrivkrampen släpper snart.
      Trevlig helg.
      Kram Mia

      Radera