måndag 20 maj 2013

En liten Potatisgratäng i eget skal

En väldigt enkel och jättegod potatisgratäng eller liten potatisbakelse att servera till i princip vad som helst. Jag smaksatte potatiskrosset med färsk timjan och parmesanost vilket passade jättebra till stekt ankbröst och sås gjord på crème fraiche och cumberlandsås. Nästa gång ska jag ta rosmarin och chèvre, jag tror att det blir perfekt till t.ex. grillade lammkotletter. 

Det här behövs:
bakpotatis eller stora fasta potatisar
färsk örtkrydda
vitlök
grädde
parmesanost eller annan ost
salt, peppar

Gör så här:
Värm ugnen till 200°C.
Baka potatisen i ugnen tills den är färdig, 30-60 minuter. Hur lång tid det tar beror på hur stora potatisarna är. Känn med en sticka. Låt potatisen svalna lite.
Dela potatisen i två delar och gröp ur dem. Spar skalen. Lägg den urgröpta potatisen i en skål och blanda med lite grädde, färska örtkryddor, vitlök, salt, peppar och ost. Lägg blandningen i potatisskalen och toppa med lite riven ost. Gratinera i ugnen i ca 10 minuter eller till potatiskrosset har fått fin färg.
Servera till t.ex. grillat kött, fisk, kyckling.....



Till maten drack vi ett av våra "fynd" från vår resa i norra Bourgogne. 
Gevrey-Chambertin, Gérard Seguin 2011. Gott! 


2 kommentarer:

  1. Vilka mängder ska det vara på ingredienserna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Jag vet att det saknas angivelse om mängd i receptet. Du/ni får gå lite på känsla helt enkelt. Jag kan tänka mig att det går åt ca 0,5 dl grädde / bakpotatis. "smeten" får inte bli för lös så att den rinner, då kommer den att rinna ur skalet när den gräddas. Ett tips är att kika på ett recept på potatisgratäng och jämföra mängden potatis och grädde.
      Lycka till! //mia

      Radera