söndag 23 december 2012

Coq au vin Blanc med rostad Vitkålspuré

Jättegod varmrätt som sköter sig själv. Det ska väl egentligen vara tupp och rödvin enligt originalreceptet, men det fungerar utmärkt med kyckling och vitt vin också. Den rostade vitkålspurén ser kanske inte så rolig ut, men den passade väldigt bra till kycklingen. 

Det här behövs till 4 pers:
1 stor kyckling
1 tsk salt
vitpeppar
smör eller olja till stekning
100 g rökt fläsk
250 g schalottenlök eller små steklökar
150 g champinjoner
3 dl vitt vin
1 msk kycklingfond, koncentrerad
1 msk soja, japansk
2 tsk majzena majsstärkelse
Vitkålspuré:
1 kg vitkål
4 potatisar
2 dl creme fraich
salt, cayennepeppar
Friterad timjan:
timjan
neutral olja

Gör så här:
Vitkålspuré:
Värm ugnen till 250°. Ansa och skär vitkålen i grova bitar. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg vitkål och potatis på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in mitt i ugnen och rosta tills kål och potatis är mjuk och har fått fin färg, ca 30-40 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.
Mixa kål och potatis slät med mixerstav. Tillsätt creme fraich och mixa lite till. Krydda med salt och peppar.
Kycklingen:
Dela kycklingen i 8 bitar. Bryn dem runt om i en stekpanna och krydda med salt och vitpeppar.
Strimla fläsket, skala löken och ansa champinjonerna. Stek fläsket i en stekpanna. Stek lök och svamp i fettet från fläsket.
Koka upp vin, fond och soja i en gryta. Lägg i kyckling, fläsk, lök och svamp och låt puttra under lock i ca 45 minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig och släpper lätt från benet.
Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i skyn. Låt koka upp.
Timjan:
Hetta upp oljan till 180° i en kastrull. Fritera timjanen hastigt tills den är krispig.

Servera kycklingen toppad med friterad timjan samt vitkålspuré och lite sallad.

Passade mycket bra till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar