fredag 14 december 2012

Pain D'epice

Som en mjuk pepparkaka fast med mer vuxen smak. Passar väldigt bra till grönmögelost och foie gras. Jag är inte så förtjust i foie gras, men det här är kanske en bra anledning att ge denna franska delikatess ett nytt försök. 

Det här behövs: 
1 dl honung
1/2 dl råsocker
1 1/2 dl grädde
1/2 msk brödkryddor, malda
1 tsk ingefära, mald
1 tsk kanel, mald
10 aprikoser, torkade
1 dl tranbär, torkade
1 dl skalade pistagenötter
1 dl valnötter
2 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk flingsalt

smör och flagad mandel till formen

Gör så här:
Värm ugnen till 175°. Smörj en form med smör och beströ den med mandel. Koka upp honung, socker, grädde och kryddor i en kastrull. Låt svalna.
Hacka aprikoser och blanda dem med tranbär, pistagenötter, valnötter, mjöl, bikarbonat och flingsalt. Blanda de torra ingredienserna med vätskan.
Häll smeten i en smord, mandelberströdd form, ca 1 1/2 l. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Låt kakan vara kvar i formen ca 10 minuter innan den stjälps upp.

Passade väldigt bra till
bröd och grönmögelost. 

2 kommentarer:

  1. Mmmums filibabba! Verkar påminna om det supergoda fruktbrödet jag brukar köpa på Gateau. Ska provbaka nån dag. Kan man köpa skalade pistagenötter i svenska affärer måntro? Måste även fråga om fotona du lägger upp, är de tagna m nån proffskamera, ellet kör du m paddan eller telefonen? Kanonfina är de! Kram fr ett totalinsnöat Huddinge! Farmor Maggan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan verkligen rekommendera detta enkla bröd. Vi har precis njutit av en bit tillsammans med roquefortost. Lite äppelglögg till är super.
      Jag tror säkert att du kan hitta skalade nötter, om inte får man skala själv.
      Ang fotona. Jag använder en Nikon D 3100. Typ en basic systemkamera.
      Kram mia

      Radera