tisdag 25 december 2012

Rödvinsbräserad Rödkål

Vissa i familjen gillar rödkål väldigt mycket och kan inte tänka sig en jul utan. Andra gillar det inte alls, utan tycker mest att det luktar illa när den tillagas. Men för att tillgodose allas smaker så får rödkålen en plats även på årets julbord. Det är som alltid T som står för tillagningen. 

Det här behövs:
1 kg rödkål
1 gul lök
2 äpplen, syrliga
2 msk smör
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vitvinsvinäger
1 dl rött vin
3 msk rödvinbärsgelé

Gör så här:
Ansa rödkålen och skär den i klyftor. Skär bort stocken och strimla rödkålen grovt. Skala och hacka löken. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Smält smöret och blanda samtliga ingredienser i en gryta. Sjud under lock på svag värme i ca 2 timmar. Rör om då och då. Tag av locket och sjud tills det mesta av vätskan kokat in.

Servera rödkålen till julskinka, prinskorv och köttbullar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar