tisdag 18 december 2012

Velouté de Pomme de Terre

Efter att ha småfrusit hela dagen så bestämde jag mig för att göra soppa till middag. Det passar så bra den här kyliga årstiden och man blir verkligen varm i hela kroppen när man äter soppa. Den här var mättande och mycket god. Jag kommer absolut att göra den igen. Passar bra som förrätt eller varmrätt. 

Det här behövs till 4 pers:
700 g potatis, mjölig
3 schalottenlökar
Friterat potatisskal
7 dl vatten
1 buljongtärning eller kapsel, jag tog höns
2 dl grädde
2 dl gruyere, riven
3 dl olja, neutral
2 dl svamp, tex skogschampinjoner, hackade
100 g pancetta
1/2 dl persilja, hackad
smör att steka i

Gör så här:
Skala potatisen, skär i mindre bitar och lägg i en kastrull med vatten. Ställ åt sidan så länge.
Koka upp vatten i en annan kastrull, skölj potatisskalen och koka sedan i 3 minuter. Spola dem i kallt vatten och låt de rinna av ordentligt, lägg på hushållspapper eller handduk och låt torka.
Hetta upp olja till 160° i en kastrull. Fritera potatisskalen i omgångar tills de får fin färg och är krispiga, ca 3-4 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta!
Stek svamp och pancetta.
Hacka löken och fräs på svag värme några minuter. Häll i vatten och buljong och potatisen.
Låt koka ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Mixa helt slät, tillsätt grädde och låt koka upp, låt sjuda några minuter. Tag sedan kastrullen från värmen och rör i osten. Smaka av om det ev behövs lite salt. Tänk på att pancettan och potatisskalen är salta.
Servering: Lägg lite svamp och pancetta i botten på tallriken, häll på soppan och lägg på resten av svampen och pancettan. Toppa med persilja och friterade potatisskal.
Servera bröd till om du inte tror att du kommer att bli mätt.

Bon Appétit!
Kanongott lokalt vin.
Passade mycket bra till soppan.
                                                                                                                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar