onsdag 12 december 2012

Halstrad Långa med Brandade

Vi äter betydligt mycket mer fisk nu än vi gjorde tidigare när vi bodde i Sverige. Det är lätt att förklara varför......fisken är sååååå mycket bättre här. 
Brandade är en rätt så ny bekantskap för mig. Jag smakade det på en restaurang i Lund för några månader sen och tycke uppstod. Det är en specialitet från Nîmes i Languedoc i södra Frankrike, och ursprungligen så gjordes den med saltad torsk. Det fungerar mycket bra att göra på rökt makrill också. Det var jättegott. 

Det här behövs för 4 pers:
4 portionsbitar långa ( ca 150 g/ st) eller annan vitfisk
1 l vatten
1/2 dl salt
1 tsk socker
2 msk smör
vitpeppar
Brandade:
600 g potatis, mjölig
3 msk smör
olivolja
mjölk
3 vitlöksklyftor, rivna
150 g rökt makrill
vitpeppar
salt
citronsaft
1/2 dl dill, hackad
Tillbehör:
förvälld purjolök
majonäs


Gör så här:
Dela fisken i portionsbitar, lägg i rimmningslag i ca 1 timme.
Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och krossa potatisen med en potatisstöt, tillsätt smör, vitlök, dill och olivolja. Späd med mjölk till önskad konsistens. Den ska vara ganska fast. Tillsätt finfördelad makrill och smaka av med salt och vitpeppar.

Tag upp fisken ur rimlagen, torka av den och krydda med lite vitpeppar. Värm en stekpanna, tillsätt smör och lite olja, halstra fisken hastigt på båda sidor.

Servera fisken på varm tallrik tillsammans med brandade, förvälld purjo och majonäs.
Lokalt vin som passade
perfekt till maten. 










              Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar