söndag 9 december 2012

Lammstek med Pommes Anna

 
Igår åkte vi en tur till Tours och Vouvray. Vi var borta hela dagen, men med lite planering så blev det ändå en väldigt god lördagmiddag. Pommes Anna gjorde jag dagen innan och lammet fick sköta sig själv i ugnen hela dagen. Totalt blev det 10 timmar i ugnen. 

Det här behövs till 4 pers:
1 lammstek (våran vägde 1 1/2 kg med ben)
1/2 dl lammkryddblandning från Krysmyntagården
1 stekpåse
1/2 msk fond
2 msk vatten
Pommes Anna:
1 kg potatis
150 g smör
3 vitlöksklyftor
salt och vitpeppar

Gör så här:
Pommes Anna:
Värm ugnen till 150°.
Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform. Smält smöret i en kastrull. Skala och riv vitlöken och blanda med det smälta smöret. Häll en matsked av det smälta smöret i botten på formen. Lägg ett lager med potatis, fördela potatisen jämnt i formen ända ut i kanterna. Salta och peppra. Varva smör och potatis tills formen är fylld nästan ända upp till kanten. Salta och peppra på vart tredje lager. Sätt in i ugnen i ca 1 1/2 timme. Lägg folie över om den blir för brun på ovansidan. Känn med en sticka så att potatisen är mjuk, om inte baka lite till. Ta ut ur ugnen och låt svalna och ställ sedan i kylen till nästa dag.
Pommes Anna blir bäst om den får stå till sig ett dygn.
Lammstek:
Värm ugnen till 50-60°. Krydda lammsteken och placera den i en stekpåse. Häll i fond och vatten. Stäng påsen och klipp av en liten flik av ena hörnet. Placera stekpåsen i en ugnsform, se till att de avklippta hörnet hamnar uppåt. Låt stå hela dagen.
Höj ugnstemeraturen till 100° ca 30 minuter innan det är dags att äta.
Steken är klar när den har en innertemeratur på 63°.
Servering: Skär bitar av Pommes Anna och värm i ugnen. Skär upp lammsteken och servera med tex en rödvinssås.                          
Kvällens dryck!
Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar