torsdag 20 december 2012

Köttbullar

Köttbullar är praktiskt att göra mycket av när man ändå håller på. Det som inte går åt till middagen kan stoppas in i frysen för att ha vid ett senare tillfälle. De är goda både varma och kalla. Kalla köttbullar och rödbetssallad på ett knäckebröd är väl aldrig fel. 
Det här receptet har jag lånat från en bok som heter Husmanskonst, boken är skriven av L. Mannerström. 

Det här behövs till 6 pers:
400 g nötfärs
400 g blandfärs
1 dl grädde
1 dl ströbröd
1 ägg
1/2 dl vatten
2 kokta potatisar
1 gul lök
1/2 tsk farinsocker
1 msk anjovisspad
2 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk soja
smör till stekning
svartpeppar
Sås:
steksky
2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk soja
2 msk lingonsylt
majzena redning, brun

Gör så här:
Rör ihop grädde, ströbröd, ägg och vatten. Låt stå och svälla ca 10 minuter. Mosa potatisen. Skala löken och dela den i två delar. Riv den ena halvan, finhacka och stek den andra halvan. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet. Provstek en liten klick för att kolla kryddningen.
Om jag ska göra väldigt många köttbullar för att stoppa i frysen så brukar jag *koka dem. Sen när de skall ätas så tinar man köttbullarna och steker dem gyllenbruna i smör. (Det tipset tror jag kommer från någon TV-kock (Jan-Boris Möller) för länge sen)
*Forma runda bullar och lägg i en stor kastrull med kallt vatten. 15-20 st åt gången brukar vara lagom. När man lägger köttbullarna i kallt vatten håller de formen bättre, speciellt om smeten är lös. Sätt på plattan och sjud köttbullarna, när de är färdiga flyter de upp till ytan. Ta upp med en hålslev och börja om. Man kan tillaga dem på plåt i ugnen också, eller steka i panna på spisen.
Stek köttbullarna gyllenbruna i smör i omgångar, vispa ur stekpannan mellan varven med lite vatten och spar till såsen.
Sås:
Sila ner stekskyn och vatten i en kastrull, häll i grädde och koka upp. Smaka av och tillsätt kalvfond och soja. Red av med brun majzena och låt koka några minuter. Tillsätt lite lingonsylt.
Det här är ett väldigt enkelt sätt att göra sås på. Det finns andra sätt att göra sås på också, tex med toppredning eller bottenredning.

Servera köttbullarna tillsammans med sås och potatis samt lingonsylt och cornichons.

Smaklig Måltid!

Passade bra till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar