lördag 15 december 2012

Bearnaisesås

Det finns bea, och så finns det BEA. Jag tycker inte om när såsen smakar för mycket vinäger, så det här receptet var bra för min smak. En rejäl skiva entrecôte och en god bearnaisesås är helt perfekt en fredagkväll. 

Det här behövs till 4 pers: 
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger eller dragonvinäger
4 msk vatten
5 krossade vitpepparkorn
3 persiljekvistar
3 äggulor
250 g skirat smör, osaltat
dragon färsk, torkad eller inlagd
salt och vitpeppar

Gör så här:
Koka vatten, vinäger, lök, vitpeppar och persilja till 1/3 av vätskan återstår. Sila ner blandningen i en annan kastrull. Vispa ner äggulor och vispa hela tiden tills det börjar tjockna och bli krämigt. Det får inte koka. Antingen kan man använda vatten bad eller så kör man direkt på plattan på svag värme. Tag av kastrullen från värmen och vispa ner det skirade smöret. För att undvika att såsen skär sig är det bra om smöret och äggulesmeten har samma temeratur. Börja droppvis och öka sedan takten allteftersom såsen börjar binda. Smaksätt med dragon, torkad, färsk eller inlagd samt salt och peppar.
Passade bra till maten!










                    Bon Appétit!



Kcal/portion: ca 490 Kcal

2 kommentarer:

  1. Yngste sonen behöver lära sig lite mer avancerad matlagning, detta recept kanske kan vara nåt för honom. Vi får ta lite såskokning i mellandagarna han och jag! Kram Maggan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Matlagningskurs i mellandagarna låter som en bra idé.
      Om sonen gillar bea så borde han var intresserad.
      Kram

      Radera