söndag 2 december 2012

Stekt Ankbröst och krämig Potatisgratäng med Chèvre samt rödvinssås

Det här är en väldigt god söndagsmiddag. Den krämiga gratängen med chèvre är perfekt till ankbröst.

Det här behövs för 4 pers:
2 ankbröst
rosmarin och timjan
salt och svartpeppar
Rödvinssås:
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
1 msk råsocker
4 msk smör
3 msk kalvfond
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
majzenamjöl
Potatisgratäng:
1 kg potatis
4 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 msk kalvfond
150 g chèvre
salt och svartpeppar

Gör så här:
Rödvinssås:Fräs hackad vitlök, schalottenlök och socker i 2 msk smör. Tillsätt fond, vin, vatten och balsamvinäger. Koka upp och låt småkoka och reducera till hälften. Sila såsen. Red av med majzena och krydda  med salt och peppar om det behövs. Rör i 2 msk smör precis före servering.

Ett alternativ till rödvinssåsen är Rödvin och balsamicoreduktion. Recept finns här.

Potatisgratäng:Värm ugnen till 225°. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg potatisen och chèvre i en ugnsform, salta. Koka upp grädde, pressad vitlök och fond, häll blandningen över potatisen. Ställ in i ugnen och låt stå 30 minuter. Sänk värmen till 150° och grädda ytterligare ca 15-20 minuter eller till potatisen känns mjuk och har fin färg.
Ankbröst:Värm ugnen till 150°. Putsa ankbrösten och skär rutmönster på fettsidan. Salta och peppra. Bryn köttet med fettsidan nedåt i ca 5 minuter. Strö över örter och vänd köttet och stek ytterligare 3 minuter. Lägg över köttet i en ugnsform, sätt i en köttermometer och stek i ugnen till innertemperaturen når ca 60° (rosastekt). Ta ut köttet och låt vila ca 10 minuter.(Ankbrösten kan tillagas i ugnen tillsammans med potatisen när temperaturen är sänkt till 150°.)
Lägg upp på varma tallrikar och servera tillsammans med tex haricots verts och rönnbärsgelé.

Kvällens dryck!






              Bon Appétit!

4 kommentarer:

  1. Hej på dig! Här sitter vi o fikar Angelicas goda lussebullar o dreglar över alla fantastiska recept o bilder! Angelica vill pröva allt! Annars är det kallt, -13 imorse! Vibeke o jag är lite snuviga, men annars rullar det på! Kramar från Maggan o flickorna på jobbet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på er! Vad kul att ni tittar in och kommenterar på min blogg. Det piggar upp =). Det låter gott med lussebullar. Brrr, vad kallt ni har. Jag kikade på vår termometer, den visade +11°. Krya på er.
      Kram tbx till er alla.

      Radera
  2. Nu har jag och Martin smakat även denna rätt och den var suverän. Är en perfekt nyårsmiddag :)
    Kram/ Angelica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara hålla med. Jag gillar verkligen också den här rätten.
      Passar bra till nyår.
      God jul på er.
      Kram mia

      Radera