söndag 1 december 2013

Räk och Avokadotårta med Ishavsrom


Det här är en jättgod förrättstårta som med fördel tillreds dagen innan den ska serveras. Den blir faktiskt bara bättre av att få stå ett dygn i kylen. På serveringsdagen dekorerar man bara tårtan med ishavsrom, pepparrot och dill. Praktiskt och mycket gott, nästan som smörgåstårta. 

Det här behövs till en tårta, 8-10 pers: 
Botten:
6-8 skivor vitt formbröd
1 dl persilja
1 dl dill
75 g smält smör

Fyllning:
200 g skalade räkor
1 rödlök, finhackad
2 avokado
4 gelatinblad
1 citron, skal och juice
2 ½ dl crème fraiche
3 dl gräddfil
salt och vitpeppar (nymald)

Topping:
2 dl ishavsrom
1-2 msk färsk pepparrot, riven
dill

Tillbehör:
blandad sallad
olja och balsamvinäger
salt och peppar

Gör så här:
Skär bort kanterna på brödet. Mixa bröd, persilja och dill i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och mixa en stund till. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (22-24 cm Ø). Häll ut brödmassan i formen och platta till.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, låt dem ligga ca 20 minuter eller tills de är helt mjuka. Lägg bladen i en kastrull och värm försiktigt, häll i ½ dl crème fraiche och rör ihop. När gelatinbladen är helt upplösta och blandade med crème fraichen, ställ kastrullen åt sidan och låt svalna lite.
Blanda finhackad lök och grovhackad avokado och räkor i en skål. Tillsätt crème fraiche, gräddfil, rivet citronskal från en hel citron samt juicen från ½ citron. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Blanda en sked av räkröran i gelatinblandningen ( för temperaturutjämning). Häll därefter gelatinblandningen i räkröran och rör om.
Häll fyllningen i formen och täck med plast. Ställ in i kylen.
Hit går bra att förbereda.

Servering:
Ta bort kanten på formen. Bred på ishavsrommen på tårtan, riv pepparrot och strö över. Garnera med dillvippor.
Blanda salladen med olja, vinäger, salt och peppar. Lägg salladen på en tallrik och placera en tårtbit ovanpå.

Tysk Riesling,
tex A. Christmann från Pfalz
 passar bra till tårtan. 

Bon Appétit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar