måndag 18 mars 2013

Chokladtårta


Det är alldeles för få inlägg på min blogg i kategorin choklad, vilket är konstigt eftersom jag älskar choklaaaad. Dessutom är det ju nyttigt :))
Jag tror att jag kommer att göra den här tårtan igen till påsk. Då dekorerad med några små gula marsipankycklingar.  

Det här behövs:
Botten:
70 g vetemjöl
2 msk kakaopulver
70 g strösocker
4 ägg
80 g smält smör
Chokladkräm:
5 dl vispgrädde
450 g mörk choklad, hackad
6 äggulor
70 g strösocker
Garnering:
kakaopulver

Gör så här:
Botten:
Värm ugnen till 180°C. Blanda mjöl och kakao väl. Vispa socker och ägg med elvisp tills det är riktigt vitt och poröst. Tillsätt kakaomjölet och det smälta smöret. Vänd ihop till en slät smet. Tryck fast ett bakplåtspapper i botten på en bakform med avtagbar kant. Häll i smeten i formen och grädda i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna i formen. Skär loss runt kanten, öppna formen och dra bort pappret i botten. Dela kakan så att det blir två bottnar. Diska ur formen och ställ in den i kylen eller frysen.
Chokladkrämen:
Häll grädden i en kastrull. Tillsätt chokladen och smält samman på svag värme under omrörning. Vispa äggulor och socker över vattenbad till en tjock kräm. Vänd ner chokladblandningen och vispa tills krämen svalnat.
Lägg en av bottnarna i den kalla formen. Fördela hälften av krämen över. Lägg på den andra bottnen över och toppa med resten av krämen. Låt stå i kylskåp i ca 5-6 timmar.
Före servering:
Ta ut formen ur kylen. Doppa en ren kökshandduk i hett vatten, vrid ur och lägg handduken runt formen så lossnar kakan lättare. Doppa en kniv i hett vatten, torka av den och putsa till kanterna. Pudra lite kakaopulver över tårtan.
Servera eventuellt med en liten klick grädde.

(Jag halverade receptet och gjorde två minitårtor och minskade tiden i ugnen till ca 15 minuter)

mmm

4 kommentarer:

  1. A bjöd på Chokladtårta på jobbet idag, och av någon anledning pratade vi om dig.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns bra att få vara med på ett litet hörn :)
      Kram mia

      Radera
  2. Hej,
    Jag hade tänkt att göra detta recept men undrar ska det 70g vetemjöl? Känns lite litet?
    Tack för att du delar med dig av detta underbara recept ❤❤❤

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!
      Jag har gjort tårtan flera gånger enligt receptet och alltid med lyckat resultat. Det är viktigt att man vispar ägg och socker riktigt luftigt/pösigt och sen försiktigt vänder ner mjöl och kakaoblandningen så att man behåller luft i smeten.

      Lycka till!
      //Mia

      Radera