måndag 19 januari 2015

Champagnegranité


En svalkande, lite citronsmakande champagnegranité att servera som mellanrätt eller efterrätt. 

Det här behövs till 6-8 pers (eller fler om man har små glas):
2½-3 dl socker
3 dl vatten
3-4 citroner, skal och juice
75 cl torr champagne eller annat torrt mousserande vin
citronmeliss

Gör så här:
Koka upp vatten och socker, se till att sockret löser sig.
Låt sockerlagen svalna helt och hållet.
Riv det yttersta av skalet på citronerna, pressa ur juicen.
Blanda skal, saft och sockerlag och häll i en låg form, t.ex en pajform eller liknande.
Häll på champagnen och rör runt försiktigt. Plasta formen och ställ in den i frysen.
Ta ut formen efter 1,5-2 timmar , skrapa runt i formen med en gaffel så att det blir som en frasig sorbet. Ställ in i frysen igen och frys i minst 3 timmar.

Lägg in cocktailglas i frysen.

Skrapa i granitén med en gaffel innan den skopas upp i kylda cocktailglas.
Garnera med citronmeliss.

Tips: Man kan minska på sockerlagen och tillsätta vodka  så blir det en god aperitif. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar