Den här rätten har vår familj ätit många gånger. Jag minns första gången när jag skulle laga rätten. Jag tyckte det var väldigt mycket vitlök i såsen. Men när vitlöken får koka ihop med buljongen så får den en underbar smak.
500 g blandfärs ( 300g nöt, 200g fläsk) eller 500 g Lammfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
2 krm nymald svartpeppar
1 tsk salt
1 stort ägg
1 kruka basilika
200 g fårost (Fetaost)
smör att steka i
Vitlökssås:
2 dl skivad vitlök
2 msk smör
2 dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning eller kapsel
1-11/2 dl creme fraiche
1 dl finhackad persilja
nymald vitpeppar
Tillbehör:
Kokt potatis
lättkokta grönsaker
Gör så här:
Blanda ströbröd och vatten och låt svälla en stund. Blanda färsen med salt och peppar. Häll i ströbrödblandningen och ägget i färsen och blanda. Skär osten i cm-stora tärningar och hacka basilikabladen. Blanda färsen med basilikan och osten. Forma 8 biffar. Hetta upp en stekpanna. Lägg i en rejäl klick smör och lägg i biffarna och sänk värmen, stek ca 3-4 min på båda sidor.
Vitlökssåsen:
Skala vitlöken och skär i skivor/bitar. Fräs löken i smör eller olja på svag värme utan att den får färg. Rör om då och då. Tillsätt vatten och buljong och låt småkoka i 10 minuter. Mixa med stavmixer eller passera genom en sil till en slät sås. Koka upp tillsammans med creme fraiche, tillsätt persilja och smaka av med vitpeppar.
Tillbehör:
Koka grönsaker/rotfrukter i lätt saltat vatten. Häll av vattnet och lägg i en klick smör.
Lägg upp på varma tallrikar och servera genast tillsammans med:
Det här ser riktigt gott ut, ska prova någon gång snart, men byter ströbröd mot något annat. Vinet får också bli något annat. Systra
SvaraRaderaDin kommentar blev publicerad två ggr, jag tog bort den ena.
RaderaByt ströbrödet mot något gryn eller frö eller nåt annat nyttigt.
Vinet kanske du kan hitta i någon av våra kylar =)
Kram Mia
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRadera