måndag 23 september 2013

Stekt ankbröst med ljuvligt god plommonsås

Lördagens varmrätt var stekt ankbröst med rostad potatis och palsternacka, till det en gudomligt god plommonsås samt lättfräst mangold. Bilden gör inte maten rättvisa på grund av dåligt ljus. Men så blir det ibland när mörkret hinner falla innan maten serveras. Men jag kan intyga att det var väldigt gott. Det blev absolut inte sämre av vinet som T serverade till. Perfekt helt enkelt. 

Det här behövs till 4 pers:
2 ankbröst (ca 400g/st)
salt
peppar
timjan

Sås:
2 schalottenlökar, grovhackad
400 g lila plommon, skurna i bitar
1 msk smör att steka i 
1 dl portvin, rött
1 dl vatten
2 msk kalvfond 
3 msk råsocker
1 kanelstång
ca 5 cm ingefära, skivad
6 svartpepparkorn 
1 msk smör

Tillbehör:
500 g potatis, små 
2-4 palsternackor
8 schalottenlökar eller knipplök
2 msk olivolja
salt
peppar
timjan, rosmarin, oregano
300 g mangold
1 msk olivolja
salt

Gör så här:
Fräs löken i smör 1-2 minuter utan att den tar färg. Tillsätt plommon, socker, portvin, vatten, fond, kanel, ingefära och svartpeppar. Koka upp såsen och låt den sjuda i ca 20 minuter. Sila såsen.
Värm såsen innan servering och vispa ner 1 msk smör.

Värm ugnen till 225°C.
Skala och skär palsternackorna i stavar. Halvera potatisen och löken.
Blanda palsternackor, potatis, lök, 2 msk olivolja, salt, peppar och örtkryddor i en ugnsform.
Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter. Tag ut formen och sänk ugnsvärmen till 175°C.

Skär ett rutmönster på skinnsidan på ankbrösten. Krydda med salt, peppar och timjan.
Stek ankbrösten på medelvärme med skinnsidan ner i ca 8 minuter, vänd och stek andra sidan i ca 2-3 minuter. Stek klart i ugnen tills de har en innertemperatur på ca 60°C (rosa) 68°C (well done). Låt vila 10 minuter innan de skärs upp.
Fräs mangold i 1 msk olivolja, salta.

Skär upp ankbrösten och servera tillsammans med rostad potatis, palsternacka och lök, fräst mangold samt plommonsåsen.

Bon Appétit!

Receptet har jag hittat i AoM


Belle Dame 2008, Domaine Vacheron



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar