Det här behövs till 4 pers:
2 ankbröst (ca 400g/st)
salt
peppar
timjan
Sås:
2 schalottenlökar, grovhackad
400 g lila plommon, skurna i bitar
1 msk smör att steka i
1 msk smör att steka i
1 dl portvin, rött
1 dl vatten
2 msk kalvfond
3 msk råsocker
1 kanelstång
ca 5 cm ingefära, skivad
ca 5 cm ingefära, skivad
6 svartpepparkorn
1 msk smör
Tillbehör:
500 g potatis, små
2-4 palsternackor
8 schalottenlökar eller knipplök
2 msk olivolja
salt
peppar
timjan, rosmarin, oregano
300 g mangold
1 msk olivolja
salt
Gör så här:
Fräs löken i smör 1-2 minuter utan att den tar färg. Tillsätt plommon, socker, portvin, vatten, fond, kanel, ingefära och svartpeppar. Koka upp såsen och låt den sjuda i ca 20 minuter. Sila såsen.
Värm såsen innan servering och vispa ner 1 msk smör.
Värm ugnen till 225°C.
Skala och skär palsternackorna i stavar. Halvera potatisen och löken.
Blanda palsternackor, potatis, lök, 2 msk olivolja, salt, peppar och örtkryddor i en ugnsform.
Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter. Tag ut formen och sänk ugnsvärmen till 175°C.
Skär ett rutmönster på skinnsidan på ankbrösten. Krydda med salt, peppar och timjan.
Stek ankbrösten på medelvärme med skinnsidan ner i ca 8 minuter, vänd och stek andra sidan i ca 2-3 minuter. Stek klart i ugnen tills de har en innertemperatur på ca 60°C (rosa) 68°C (well done). Låt vila 10 minuter innan de skärs upp.
Fräs mangold i 1 msk olivolja, salta.
Skär upp ankbrösten och servera tillsammans med rostad potatis, palsternacka och lök, fräst mangold samt plommonsåsen.
Receptet har jag hittat i AoM
300 g mangold
1 msk olivolja
salt
Gör så här:
Fräs löken i smör 1-2 minuter utan att den tar färg. Tillsätt plommon, socker, portvin, vatten, fond, kanel, ingefära och svartpeppar. Koka upp såsen och låt den sjuda i ca 20 minuter. Sila såsen.
Värm såsen innan servering och vispa ner 1 msk smör.
Värm ugnen till 225°C.
Skala och skär palsternackorna i stavar. Halvera potatisen och löken.
Blanda palsternackor, potatis, lök, 2 msk olivolja, salt, peppar och örtkryddor i en ugnsform.
Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter. Tag ut formen och sänk ugnsvärmen till 175°C.
Skär ett rutmönster på skinnsidan på ankbrösten. Krydda med salt, peppar och timjan.
Stek ankbrösten på medelvärme med skinnsidan ner i ca 8 minuter, vänd och stek andra sidan i ca 2-3 minuter. Stek klart i ugnen tills de har en innertemperatur på ca 60°C (rosa) 68°C (well done). Låt vila 10 minuter innan de skärs upp.
Fräs mangold i 1 msk olivolja, salta.
Skär upp ankbrösten och servera tillsammans med rostad potatis, palsternacka och lök, fräst mangold samt plommonsåsen.
Bon Appétit!
Receptet har jag hittat i AoM
Belle Dame 2008, Domaine Vacheron |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar