tisdag 7 januari 2014

Potatisrosor och Rödvin/balsamicoreduktion.

Om man har hela skåpet fullt med muffinsformar som aldrig blir använda, kan man alltid använda formarna till potatisrosor.  Rosorna blir som en blandning mellan krämig potatisgratäng i botten och som råstekt potatis på rosbladen som inte når ner i grädden. Lite pillrigt att göra, men ett trevligt sätt att servera potatis på.  

Det här behövs till potatisrosor:
potatis
salt
grädde
ev. ost
smör eller olja till formarna

Gör så här:
Värm ugnen till 175°C. 
Smörj en muffinsplåt eller lösa formar. 
Skala potatisen och skiva den tunt, gärna på mandolin. 
Klä formarna med potatisskivor så att det blir som en ros. Häll på en skvätt grädde och ev lite riven ost för att limma ihop. Pensla med olja eller smör på rosbladen som är ovanför grädden. Salta potatisrosorna och ställ in i ugnen i ca 45-60 minuter. 
Lossa rosorna försiktigt från formarna och lägg upp på tallrik.
Servera till tex helstekt kalvfilé och rödvin/balsamicoreduktion.

Ogräddade potatisrosor. 

Det här behövs till rödvin/balsamicoreduktion:
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1½ dl rött vin
1½ dl vatten
½ dl balsamvinäger
2 msk kalvfond
majzena
salt, peppar

Gör så här:
Fräs löken i smör utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré och farinsocker och fräs lite till. Häll på vin, vatten och balsamvinäger och låt det koka på svag värme tills knappt hälften återstår. Sila ner det som återstår i en ny kastrull och tillsätt kalvfonden. Smaka av med nymald svartpeppar och salt om det behövs. Red eventuellt såsen med lite majzena.


Potatisros, helstekt kalvfilé med snabbstekta rotfruktsstrimlor,
semitorkade cocktailtomater samt rödvin/balsamicoreduktion.

Bon Appétit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar