Det här behövs till en tårta:
Smeten räcker till tre bottnar som är 15 cm Ø.
135 g mjöl
225 g socker
70 g kakao
¾ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
0,6 dl neutral olja
1 ½ dl mjölk blandat med 1 tsk vitvinsvinäger
1 ½ dl kaffe, varmt
2 ägg
1 tsk vaniljessens
Frosting:
150 g choklad av bra kvalité
225 g smör, osaltat
225 g florsocker
30 g kakao
¾ dl grädde, ovispad
Gör så här:
Värm ugnen till 180°C.
Smörj tre låga formar eller en form med hög kant som är 15 cm Ø. Gräddningstiden blir längre om man har en hög form. Strö kakao i formarna istället för ströbröd (ytan blir jämnare och tårtan blir lättare att breda frosting på) .
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sikta ner vetemjöl och kakao för att undvika klumpar.
Blanda ner resten av ingredienserna och vispa tills allt är ordentligt blandat, ca 2 minuter.
Häll smeten i formen eller fördela i tre formar.
Grädda dem mitt i ugnen i 20-30 minuter för låga formar, och 40-50 minuter för hög form (jag använde en hög form och min kaka gräddades i 53 minuter).
Tag ut kakan ur ugnen och ställ den på ett bakgaller och låt den vila i 20-30 minuter innan den tas ur formen. Låt kakan svalna helt och hållet innan arbetet med att spackla kakan påbörjas.
Frosting:
Smält chokladen och låt den svalna till rumstemperatur. Vispa rumstempererat smör vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget och vispa till en jämn smet. Tillsätt den smälta chokladen och vaniljpulvret och vispa ihop. Tillsätt sist grädden och vispa några minuter.
Montering:
Dela kakan i tre lika tjocka bottnar och bred ett lager frosting mellan varje. Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan så att den blir jämn. Ställ in tårtan i kylen i ca 15 minuter för att stelna lite.
Bred på resten av frostingen och spackla tills önskat resultat är uppnått ( jag använde en spackelspade från verktygslådan).
Dekorera eventuellt tårtan. Jag använde chokladkaffebönor.
Häll smeten i formen eller fördela i tre formar.
Grädda dem mitt i ugnen i 20-30 minuter för låga formar, och 40-50 minuter för hög form (jag använde en hög form och min kaka gräddades i 53 minuter).
Tag ut kakan ur ugnen och ställ den på ett bakgaller och låt den vila i 20-30 minuter innan den tas ur formen. Låt kakan svalna helt och hållet innan arbetet med att spackla kakan påbörjas.
Frosting:
Smält chokladen och låt den svalna till rumstemperatur. Vispa rumstempererat smör vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget och vispa till en jämn smet. Tillsätt den smälta chokladen och vaniljpulvret och vispa ihop. Tillsätt sist grädden och vispa några minuter.
Montering:
Dela kakan i tre lika tjocka bottnar och bred ett lager frosting mellan varje. Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan så att den blir jämn. Ställ in tårtan i kylen i ca 15 minuter för att stelna lite.
Bred på resten av frostingen och spackla tills önskat resultat är uppnått ( jag använde en spackelspade från verktygslådan).
Dekorera eventuellt tårtan. Jag använde chokladkaffebönor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar