torsdag 13 mars 2014

Rostad morotssoppa med pinjenötter, crème fraiche och timjan


Nu är jag åter på banan. Nästan i alla fall :) Blogguppehållet beror på att vi har flyttat tillbaka till Sverige. Nu ska spis och ugn tunas in i nya huset så att vi åter kan njuta av god mat. Tyvärr var T tvungen att åka tillbaks till Angers för att slutföra sitt uppdrag där, så vi får vänta några veckor innan vi kan avnjuta gemensamma middagar. 

Det här behövs till fyra pers:
600 g morötter, skalade och skurna i bitar
2 schalottenlökar, skurna i halvor
2 vitlöksklyftor, hela
1 msk olja
1-1 1/2 buljongtärning/kapsel
6 dl vatten
salt och peppar efter egen smak
2-3 msk cognac, kan uteslutas

Tillbehör:
crème fraiche 
pinjenötter, rostade 
timjan, färsk


Gör så här:
Värm ugnen till 175°C.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Lägg morötter, schalottenlök och vitlök i en långpanna eller ugnsfast form. Fördela oljan på grönsakerna. Tillaga i ugnen tills morötterna är helt mjuka, ca 20-30 minuter. ( hur lång tid det tar beror på hur stora morotsbitarna är. Känn med en sticka)
Koka upp vatten och tillsätt buljongtärning. 
Mixa de ugnsrostade morötterna, löken och vitlöken helt slät tillsammans med lite av buljongen. Tillsätt resten av buljongen. Tillsätt eventuellt mer vatten om soppan är för tjock. Smaka av med salt och peppar och eventuellt cognac. 

Servera soppan rykande het med rostade pinjenötter, crème fraiche och färsk timjan.

Smaklig Måltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar