Det här behövs till 36 canneléer:
1 l mjölk, standard, 3%
2 vaniljstänger
50 g smör, osaltat
2 ägg
2 äggulor
475 g socker
10 cl mörk rom
2 msk vaniljextrakt (jag tog 2 tsk)
280 g mjöl
Gör så här:
Dag 1.
Koka upp mjölken, stäng av värmen och låt stå i 15 minuter. Tillsätt smöret och vaniljstänger som är delade på längden.
Vispa ägg och gulor med sockret, vaniljextrakt och rom i en skål.
Ta upp vaniljstängerna ur mjölken. Skrapa ur fröna och blanda dem med ägg/sockerblandningen. Lägg tillbaka de urskrapade vaniljstängerna i mjölken.
Värm upp mjölken igen tills den sjuder. Stäng av värmen och låt den stå i 2 minuter. Häll sedan en liten del (1/5) av mjölken i ägg/sockerblandningen. Blanda väl.
Tillsätt mjölet och blanda igen. Avsluta med att hälla i resten av mjölken. Låt smeten vila i 24 timmar.
Dag 2.
Värm ugnen till 250°C.
Ta bort vaniljstängerna och blanda smeten väl i ca 2 minuter. Undvik att vispa in för mycket luft.
Ställ smorda formar (jag smorde formarna med en blandning av bivax och smör) på en plåt och häll i smeten. ( de sväller lite när de gräddas, så fyll inte ända upp till kanten. Lämna ca ½ cm)
Grädda mitt i ugnen i 7 minuter, sänk sen värmen till 190°C och grädda ytterligare ca 20 minuter. ( tiden kan variera lite beroende på ugn) (jag gräddade mina 45 minuter)
Ta ur caneléerna ur formarna och lägg på ett galler för att svalna. Vänta minst 2 timmar innan de avnjuts till te, kaffe, sött vin eller varför inte till champagne.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar