Sill, anjovistårta och Janssons frestelse är självklarheter för oss på påskbordet. I år fick klassikerna konkurrens av bland annat de här små vackra "smørrebrøden". Förutom dessa med räkor, avokado, ägg och citronmajonäs gjorde vi en variant med lätthalstrad oxfilé och dragonmajonäs och en med kallrökt lax och pepparrotsfärskost. Recept på de andra två kommer så småningom.
2 skivor rågbröd
1 avokado, mosad och blandad med några droppar citron
2 ägg, kokta
30-40 räkor, skalade
1 dl blandade skott/groddar, dill, finstrimlad mynta att forma till små bollar
Citronmajonäs:
1½ tsk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 äggula
2 krm salt
5 dl rapsolja
½ citron, rivet skal
eller snabbvarianten
majonäs ur burk
citronskal, rivet
Majonäs:
Blanda vinäger, senap, äggula och salt i en bunke. Vispa in oljan droppvis. Smaksätt med citronskal.
Eller blanda färdig majonäs med rivet citronskal.
Bred mosad avokado på brödskivorna, lägg på hackat ägg. Dela varje brödskiva i fyra delar. Lägg på en klick citronmajonäs och fyra-fem räkor. Toppa med små bollar av örter/skott/groddar.
Inspiration från AoM
Smaklig Spis! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar