fredag 21 februari 2014

Bearnaissås (igen)



När vi bodde i Sverige och skulle ha bearnaissås till en köttbit så köpte vi alltid en burk av Lallerstedts goda sås. Enkelt och tidsbesparande.  Nu har jag hittade ett recept på Lallerstedts bea på dn.se som jag har provat. Den blev JÄTTEGOD! Det är inte mycket som skiljer den här såsen från den bean jag tidigare har publicerat förutom att det är mer äggula och mindre mängd smör i den här. 

Det här behövs till 4 pers:
1 schalottenlök, hackad
1-2 msk dragon
några persiljestälkar 
1 msk smör
1-2 msk sherry eller dragonvinäger
1-2 msk vatten 

4 äggulor 
vatten
200 g smör, smält 
2 msk persilja, finhackad
dragon
salt 
peppar
cayennepeppar 

Gör så här:
Fräs lök, persiljestjälkar och ⅓ av dragon på svag värme i några minuter. Tillsätt vinäger och vatten. Låt reducera till hälften återstår. Sila reduktionen.
Smält smöret och låt det svalna lite. 
Vispa upp äggulor och lite vatten i en kastrull på svag värme tills det tjocknar något. Låt svalna till samma temperatur som smöret.
Vispa i smöret i äggulorna (eventuellt i vattenbad). Häll i lite smör åt gången under kraftig vispning. Vispa sen i den silade reduktionen, persilja och resten av dragonen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt cayennpeppar.

Servera till stekt eller grillat kött.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar