onsdag 26 februari 2014

Laxpudding med rimmad och rökt lax

Vi fortsätter på skåptömningstemat. Potatis, lax, lök, ägg, smör, mjölk och grädde fanns hemma. Ok, då får det bli en laxpudding. Det är inte bara gott med laxpudding, det är praktiskt också med allt i samma form som sköter sig själv i ugnen. Det brynta smöret med lite ansjovisspad i, är ett jättegott tillbehör. 

Det här behövs till 4-6 pers:
800 g lax, rimmad
100 g kallrökt lax, att dekorera med
2 gula lökar, skuren i tunna ringar
smör till stekning
800 g potatis, fast, kokt
1 knippe dill
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl grädde
salt och vitpeppar

Till servering:
150 g smör, skirat eller brynt
1 msk ansjovisspad
2 msk löjrom 
några sparris
dill

Gör så här:
Värm ugnen till 200°C. 
Stek löken gyllenbrun i smör på svag värme. Skiva den kokta, kalla potatisen. Grovhackad dillen, spar några vipor till dekoration. 
Smörj en form med löstagbar kant. Varva lax, potatis, lök och dill. Mal på lite vitpeppar och salt mellan varven. 
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen i formen. Grädda laxpuddingen mitt i ugnen i ca 40 minuter. Kontrollera att den har stannat innan den tas ur ugnen. 
Bryn smör i en kastrull och smaksätt med ansjovisspad och löjrom. Koka sparrisen. Skär den i bitar och lägg på puddingen. Garnera med några dillkvistar. 
Servera med smöret vid sidan om.

Inspiration från L.Mannerströms bok "Husmanskonst"
Smaklig Måltid!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar