tisdag 27 november 2012

Laxpaket med smak av saffran

Ibland är det bra att kunna förbereda middagen så mycket som möjligt. De här laxpaketen går bra att göra i förväg och sen förvara i kylen tills det är dags att tillaga i ugnen. Ett tips! Om man förbereder i väldigt god tid är det bra att vänta med att hälla på vermouthen till det är dags att sätta in paketen i ugnen, annars kan pappret luckras upp och det blir svårt att flytta över paketen till tallrikarna.

Det här behövs till 4 pers:
Potatisen:
12 medelstora potatisar
olja/smör
salt
Laxpaketen:
4 skivor färsk lax, skinn och benfri
2 morötter
1/2 fänkål
1 stor eller 2 små purjolökar
1 tsk salt
nymald vitpeppar
4 msk torr vermouth
4 bitar smörpapper
Saffranssmör:
1/2 paket saffran 0,25g
1/2 tsk salt
1/2 tsk pressad citron
150 g smör

Gör så här:
Värm ugnen till 225°.
Skala potatisen och skåra dem tunt nästan ända ner. Lägg potatisen i en träsked så skär du inte igenom.
Lägg potatisen i en ungsform. Pensla med olja eller smält smör och salta. Sätt in i ugnen och låt stå där ca 35-40 minuter. Pensla med smör eller olja några gånger under tillagningstiden. Pensla med saffranssmöret mot slutet och strö lite grovt salt över potatisen.
Skölj, skala och strimla grönsakerna fint. Fördela morötter, fänkål och hälften av purjolöken på pappret.  Dela laxen i två tunnare skivor, lägg på skivorna ovanpå grönsakerna, salta och peppra och lägg på resten av purjolöken. Häll på en matsked vermouth över varje portion och stäng paketen. Lägg paketen i en långpanna och sätt in i ugnen på 225° i ca 10 minuter. Stäng av ugnen och öppna ugnsluckan lite på glänt och låt paketen stå kvar ytterligare 5-10 minuter. Lyft över paketen till varma tallrikar och servera tillsammans med hasselbackspotatisen samt saffranssmör.

Bon Appétit!

2 kommentarer:

  1. Tack Mia för att du lagt ut detta recept som jag tidigare haft men inte kan hitta. Suverän bjudmat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym,
      Ja, visst är det ett kanonbra recept. Jag tror att det kommer från en Allt om Mat tidning av äldre datum.

      //Mia

      Radera