tisdag 9 april 2013

Wokade Grönsaker med Äggnudlar


Dags för lite vegetarisk mat igen, det var ju ett tag sen sist. Vår ambition är att äta vegetarisk mat i alla fall en gång i veckan. Tyvärr har vi svårt att hålla oss till det. Det slinker oftast med lite kött, fisk eller fågel.  
Till woken kan man självklart välja vilka grönsaker och rotfrukter man vill. De mesta går bra att woka. De som står i ingredienslistan är sånt som vi hade i vår kyl. Såsen som bara mixas ihop passar bra till både wokade grönsaker och wokad kyckling. 
Ljust öl brukar passa bra till rätter med lite hetta i, men vi drack lokalt vin från Domaine Mosse, Rouchefer 100% Chenin Blanc. Vinet har lite restsötma och fungerar bra till maten. Kanske en demi sec hade varit ännu bättre. Det får vi prova nästa gång det bjuds på wokade grönsaker i vårt kök.  

Det här behövs för 3 pers:
400 g broccoli
10 champinjoner
2 morötter
1 liten zucchini
10 cocktailtomater
2 vårlök
2 gemsallad
sesamfrö, rostat
olja som tål hög värme, t.ex. jordnötsolja

Woksås:
1/2 dl soja, japansk
1/2 dl olja, neutral
1/2 msk tomatpuré
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk finriven ingefära
2 vitlöksklyftor

Gör så här:
Woksåsen:
Mixa alla ingredienser utom vitlöken till en slät sås. Pressa i vitlöksklyftorna och blanda.

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.

Skär alla grönsaker i ungefär samma storlek. Hetta upp en stor stekpanna eller wok. Häll i några matskedar olja. Woka grönsakerna på hög värme i några minuter. Lägg i de som tar längst tid först, avsluta med gemsalladen och tomaterna.
Lägg upp nudlarna i djupa tallrikar och fördela grönsakerna ovanpå. Ringla över såsen. Strö över lite rostade sesamfrön.


Bon Appetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar