tisdag 2 april 2013

Rabarbersoppa med Mandelbiskvier

Det är nog många som förknippar mandelbiskvier med nyponsoppa. Men det var utsökt även till rabarbersoppa.  Rabarber och rosmarin var en mycket lyckad kombination. Allt kan göras dagen innan, vilket ibland är praktiskt.  

Det här behövs till 4 pers:
250 g rabarber
1 gelatinblad
1 1/2 dl vatten 1 1/2 dl strösocker
2 tsk rosmarin, finhackad
Biskvier:
50 g mandelmassa
1/4 dl strösocker
12 g äggvita ( ungefär en halv)
Tillbehör:
1 dl grädde

Gör så här: 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Ansa och skala rabarbern. Skär i 1/2 cm tjocka bitar. Fördela i portionsskålar eller små djupa tallrikar.
Blanda vatten och socker i en kastrull och låt koka upp. Låt sockerlagen svalna i ca 10 minuter. Ta upp gelatinbladet och lägg det i den ljumna sockerlagen. Rör om så att allt blandas väl. Strö rosmarin över rabarbern och häll på lagen. Ställ i kylen ca 8 timmar.
Biskvier:
Värm ugnen till 200°C. Blanda mandelmassa och socker. Tillsätt äggvita och rör till en jämn smet. Klicka eller spritsa ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska stelna på ytan och få fin färg. Låt kallna.
Servera soppan med en klick lättvispad grädde och några mandelbiskvier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar