Det här behövs till 4 pers:
700 g lammstek
10 sardellfiléer
6-8 vitlöksklyftor
timjan
rosmarin
Gratäng:
1 fänkål
6-8 potatisar
6 vitlöksklyftor
50 g smör
2 1/2 dl grädde
2 dl mjölk
salt
Tillbehör:
mangold, förvälld
Gör så här:
Värm ugnen till 75°C. Skär vitlöken i avlånga bitar. Dela sardellerna mitt itu. Skär små hål/fickor runt om hela steken. Späcka lammsteken med vitlök och sardeller. Rulla den i örtkryddorna. Stek på hög värme i stekpanna så den får fin färg runt om. Lägg över i en ugnsform, tillaga i ugn i ca 2-3 timmar, eller tills steken har en innertemperatur på 63°C. Steken kan tillagas i högre ugnsvärme under kortare tid om man föredrar det. Ta ut köttet och låt det vila insvept i folie.
Gratäng:
Ansa fänkålen och skär den i tunna skivor. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Smält smöret i en kastrull och fräs fänkål och vitlök på svag värme tills den är mjuk. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka upp. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Tillsätt potatisen och koka upp igen. Sänk värmen och låt koka på svag värme i ca 15 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Slå upp gratängen i en ugnsform och gratinera den i ugnen till den får fin färg. Ca 5-10 minuter.
Servera lammsteken i tunna skivor tillsammans med gratängen samt förvälld mangold.
Chateauneuf du Pape från Domaine Saint Préfert passade mycket bra till lammsteken. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar