Det här behövs till ett bröd:
Skållning:
100 g rågmjöl
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
250 g kokhett vatten
Gör så här:
Stöt kummin och fänkål i en mortel och blanda med mjöl och hett vatten. Täck bunken med lock eller plast och låt stå tills det svalnat eller över natten.
Deg:
skållningen
100-125 g vatten
5 g jäst
50 g brödsirap
200 g rågmjöl
200 g vetemjöl
10 g salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en kladdig deg. Täck bunken och låt jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 6-8 timmar.
Skrapa ner degen i en smord, mjölad form och låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
Värm ugnen till 250°C.
Sätt in brödet i ugnen och grädda 15 minuter, sänk värmen till 200°C och grädda ytterligare 15 minuter. Tag ut brödet ur formen och grädda ca 10 minuter till. Brödet får då en härlig skorpa runt om.
Låt brödet svalna ordentligt insvept i en handduk innan det skärs upp.
Tips: receptet går bra att dubblera.
Mums! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar