Jag kan inte riktigt säga vad det är i sushi som är så tilltalande. Men på något märkligt sätt så skapar det ett beroende hos mig. Sushi passar bra både som förrätt och varmrätt.
I vanliga livsmedelsaffärer är utbudet på sushitillbehör ganska begränsat. Men inne i Angers har vi hittat en asiatisk butik som har det mesta som behövs för en komplett sushimåltid.
Det här behövs för 4 pers:
4 dl sushiris
4 1/2-5 dl vatten
1 dl risvinäger
1 msk socker
1 tsk salt
1/2 gurka
1/2 avokado
gräslök
lax
tonfisk
crabstick
1 burk laxrom
100 g räkor
3 msk majonäs
1 msk creme fraiche
noriark
wasabi
gari
2 msk sesamfrön, helst svarta
japansk soya
Gör så här:
Mät upp riset och skölj det noga. Fyll på vatten och låt stå minst 1/2 timme, gärna längre.
Förbered "pålägg" och fyllning till sushi maki och sushi nigiri. Skär lax och tonfisk i fina tunna bitar till sushi nigiri och i långa tunna strimlor till makirullarna. Skär gurka och avokado i långa stavar.
Skala och hacka räkorna. Blanda majonäs och creme fraiche och rör i räkorna. Smaka av med svartpeppar.
Häll av vattnet från riset och fyll på nytt som riset ska koka i. Koka upp och sänk värmen till lägsta möjliga och låt stå på plattan i 15 minuter. Stäng av plattan och låt stå ytterligare 15 minuter.
Koka ihop risvinäger, socker och salt.
Lägg upp riset i ett träkärl eller keramikform. Häll på risvinägern och blanda riset försiktigt utan att pressa ihop det. Låt svalna till ca 37°C .
Sushi nigiri:
Forma riset till ett litet ägg med fuktig hand, utan att krama det för hårt. Välj pålägg, tex tonfisk och stryk på lite wasabi på undersidan och forma sedan pålägget på riset med vasabin mot riset.
Sushi maki:
Lägg ut ett noriark och lägg på ett lager med ris ca 1/2-1 cm högt. Lämna 5 cm fritt högst upp. Lägg på valfri fyllning ( tex lax, avokado, gräslök). Stryk på lite wasabi i en tunn sträng tvärs över. Rulla ihop. Stryk lite vatten på den bit av noriarket som är fritt från ris och rulla vidare. Förvara insvept i plast tills det är dags att skära upp.
Californiarolls:
Lägg på ris på noriarket, strö på sesamfrö. Lägg på plastfolie och vänd alltihop så att noriarket hamnar överst. Lägg på önskad fyllning och rulla ihop.
Servera sushin tillsammans med wasabi, gari och soya.
Mélodie från Vincent Gaudry 100% Sauvignon blanc, passade utmärkt till Sushi. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar