torsdag 17 januari 2013

Lax med Citrus och Fänkål


Det här laxreceptet har jag "lånat" från en mattidning. Rätten känns fräsch och vårig, precis lika vårig som en forsythialiknande buske som redan blommar i trädgården. Men i morse när jag tittade på termometern så kändes våren ganska långt borta. -5°!!! Brr

Det här behövs för 4 pers: 
600 g laxfilé
1 tsk salt med röksmak
nymald svartpeppar
Citrussås:
2 msk strösocker
1 fiskbuljongkapsel
5 dl vatten
1 dl pressad apelsin
1/2 dl pressad citron
2 tsk majzena majsstärkelse
50 g smör
nymald svartpeppar
Rostad potatis och fänkål:
600 g potatis, välj små
2 fänkålsstånd
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
150 g haricots verts eller sockerärtor
Garnering:
blodgrapefrukt
citruszest
Gör så här:
Sås:
Smält sockret i en kastrull. Tillsätt fond, vatten, apelsin och citronsaft. Låt koka ihop tills 3 dl återstår. Rör ut majsstärkelsen med lite kallt vatten och red av såsen. Låt koka upp. Rör ner smöret och krydda med svartpeppar och ev salt om det behövs. 
Lax:
Skär laxen i portionsbitar och lägg i en ugnsform. Strö på röksalt och peppar. 

Potatis och fänkål:
Värm ugnen till 225°. Tvätta potatisen och skär i halvor. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Lägg potatis och fänkål i en ugnssäker form. Ringla över olivolja. Salta och peppra. Sätt in formen mitt i ugnen i ca 25 minuter. När 10 minuter återstår sätts laxen in och tillagas samtidigt. Laxen är färdig när den har en innertemperatur på 50°. När 5 minuter återstår, lägg i sockerärtor eller haricots verts i potatisformen. 
Skala och skär grapefrukten i hinnfria klyftor. 
Forsythia?
Servera laxen med ugnsrostad potatis, fänkål och citrussmörsåsen. Garnera med grapefrukt och citruszest.


Dryck till laxen. 
Bon Appétit!

2 kommentarer:

  1. Laxen verkar jättegod, ska prova vid tillfälle, vinet vet jag är mycket njutbart! Hälsningar från en som varit där! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej du som har varit där;), tänk dig då vinet och laxen tillsammans, mmm, gott!
      Kram

      Radera