tisdag 29 januari 2013

Mandelmassa och Chokladtårta

Det har varit alldeles för få efterrätter här på bloggen. Jag ska försöka att råda bot på det. 
Den här kakan eller tårtan är väldigt lätt att göra. 
Det räcker med en ganska liten bit för den är väldigt söt, men jättegod. En gräddklick till är aldrig fel.

Det här behövs:
2 äggvitor
Chokladsmeten:
2 äggulor
1/2 dl strösocker
1/2 dl grädde
50 g choklad, mörk 70% ig
40 g smör
Garnering:
3 msk flagad mandel

Gör så här:
Värm ugnen till 175°C. Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitor till hårt skum. Blanda ihop mandelmassa och äggvita. Lägg smeten i två lika stora rundlar eller fyrkanter på ett smort bakplåtspapper. Ca 1-1 1/2 cm tjockt. Grädda i ca 15 minuter. Låt svalna. 
Chokladsmeten:
Blanda ihop äggulor, socker och grädde i en kastrull. Sjud några minuter tills det tjocknar. Ta av kastrullen från värmen. Bryt chokladen i små bitar och lägg i kastrullen och rör om. Tillsätt smöret och fortsätt att röra smeten blank. Låt svalna. 
Lägg ihop tårtan med hälften av chokladsmeten emellan bottnarna och resten ovanpå. Strö på flagad mandel. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar