onsdag 23 januari 2013

Köttsoppa med Klimp

Köttsoppa är riktig rustik svensk husmanskost. Jag provade att göra klimp för första gången igår. Inte för att dryga ut soppan som man gjorde förr, utan mest för att jag aldrig tidigare har gjort klimp. Jag kan inte direkt påstå att kärlek uppstod. Men nu har jag i alla fall provat. I fortsättningen äter jag min goda köttsoppa utan klimp. 

Det här behövs för 6-8 pers:
Köttet:
1 kg högrev
1 purjolök
1 bit rotselleri
1 morot
1 lök, gul
3 lagerblad
12 vitpepparkorn, hela
5 persiljestjälkar
1 bukett timjan
salt
1-2 grönsaksbuljong, tärning eller kapsel
Till soppan:
buljongen från köttkoket
köttet
1 lök, gul
3 morötter
2 palsternackor
150 g rotselleri
1 purjolök
1-2 potatisar, fasta
persilja, hackad
Klimp:
3 dl mjölk
4-5 msk vetemjöl
2 äggulor
lite riven muskot
salt

Gör så här:
Köttet:
Lägg köttet i en stor gryta. Täck med kallt vatten. Koka upp och låt koka några minuter. Tag upp köttet och spola av det i kallt vatten, häll bort kokvattnet och rengör kastrullen från skum.
Lägg åter köttet i grytan, häll på nytt vatten, ca 2 liter, tillsätt salt och buljong och koka upp köttet. Skär lök, purjo, morot och rotselleri i bitar. Lägg i grönsakerna och kryddorna i grytan. Låt sjuda under lock ca 1 1/2-2 timmar. Prova att köttet är färdigt. Tag upp köttet, lägg åt sidan så länge. Sila buljongen.
Förbered grönsakerna till soppan: Skala löken och rotsakerna. Ansa purjon. Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Lägg grönsakerna i buljongen och låt koka på svag värme. Skär köttet i mindre bitar och lägg i  grytan när grönsakerna börjar bli mjuka. Smaka av och tillsätt ev mer salt. Tillsätt rikligt med hackad bladpersilja precis innan servering.
Klimp: Värm mjölken i en kastrull, tillsätt vetemjöl och rör till en fast, kladdig smet. Salta och riv i lite muskotnöt. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna lite innan äggulorna rörs i. Forma smeten till ovala klimpar med hjälp av två dessertskedar. Lägg dem i sjudande lättsaltat vatten. När de flyter upp är de färdiga. Ta upp dem med en hålslev och servera i soppan.

Passar bra till soppan. 






Smaklig Måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar